Hvilke musefælder er bedst til udendørs brug?

musLuise B. spørger: Jeg har fået et voldsomt musseproblem udenfor Jeg har kontaktet en skadedyrs bekæmper som sagde at det lod man være. Men vi har ALDRIG haft mus her før og jeg har lige set et kuld små unger. De små er for små til at gå i klapfælder, og det er nærmest en umulig opgave med det. Jeg vil gerne have dem væk da de: 1) formegentligt trækker ind i huset om vinteren 2) har smittet mine høns (de går i bur) med lopper. Hvilket af jeres fælder kan i anbefale? Jeg ville gerne bruge gift under trappen feks, men der står på nogle af fælderne at de er beregnet indendørs. Hvad skal jeg gøre??

Hej Luise.

Det er selvfølgelig forståeligt, at du gerne hurtigst muligt vil af med musene på din ejendom. Det er også vigtigt, at du begynder på bekæmpelsen hurtigst muligt, så dit museproblem ikke bliver værre end, hvad det allerede er.

Vi anbefaler ikke, at du benytter musegift under din trappe eller for den sags skyld andre steder på din ejendom. Der er tre hovedsagelige grunde til, at man ikke skal bruge gift til at bekæmpe mus og rotter. Den første grund til, at man ikke skal benytte musegift er, at man skal man være meget forsigtig med at ligge det ud, da mange af giftstofferne indeholder miljøskadelige kemikalier, der kan sive ned i jorden og forurene nærtliggende grundvand, søer og åer, hvor giften herefter kan skade dyrelivet der lever omkring vandet eller som drikker af vandet. Den anden grund er, at hvis man benytter gift til bekæmpelse af mus og rotter, vil musen som regel ikke dø med det samme, hvilket der kan resultere i, at den dør et sted, hvor den er utilgængelig at få fat i, så den i stedet kommer til at ligge og rådne, hvilket der skaber en fæl stank omkring musen. Den tredje grund er, at hvis man har børn eller kæledyr på ejendommen, så er der risiko for, at de kommer til at indtage giftstoffet, hvilket der i allerværste tilfælde kan ende dødeligt for enten barnet eller kæledyret.

I stedet anbefaler vi, at du ligger fælder ud omkring området, hvor du har observeret musekuldet eller har set andre tegn på museaktivitet. Det er en god ide, at du udenfor bruger fælder, der ligger gemt i kasser, hvori der er en åbning, så musen kan komme ind til fælden. Kassen sørger for, at fælden ikke bliver forstyrret af vejret, og at børn og kæledyr ikke kan komme til skade på grund af fælden.

gennemsigtig_musestation_inkl_musefaelde

Vil du bruge musesmækfælder, anbefaler vi, at du bruger kraftige fælder der er sikker på at dræbe musen med det samme de klapper, eller elektriske musefælder der dræber musene med stød. Der findes specielle musefælder til store mus, fx halsbåndsmus.  

PSESMT_musefaelde_2

Ved elektriske fælder betyder størrelsen af musene heller ikke noget, da det bare er spørgsmål om, at den får kontakt til to strømførende metalplader.

Hvis du foretrækker en mere human metode til at fjerne dit museproblem, kan du i stedet bruge fælder der fanger musene levende, så du kan slippe dem fri igen langt væk fra dit hus. Husk bare jo flere fælder, du bruger på samme tid, jo hurtigere vil du også slippe af med dit museproblem.

Med hensyn til din frygt for, at musene skulle komme ind i dit hjem til vinter, er det altid en god ide at forebygge dette ved at fjerne så mange af deres mulige indgange ind til dit hjem som muligt. Dette kunne f.eks. gøres ved fylde revner og sprækker der er større et tuschlåg til, holde døre og vinduer lukket, tilse ventilationsrister for større huller og fjerne frit liggende madvarer der kunne lokke flere mus til.

Udgivet i Mus, Skadedyr | Tagget , | Skriv en kommentar

Store gedehamse på loftet

stor_gedehamsKære Elverdan

Håber I kan svare på mit spørgsmål . På vores loft har vi et hvepsebo beboet af store gedehamse. De flyver ind udefra via udluftningskanalen til badeværelse, og de kan derved også komme til at “dreje forkert” og komme ned på badeværelset. Det er ikke den mest velkomne gæst, men jeg antager, at de dør i løbet af den næste måneds tid, så det venter vi tålmodigt på.

Nu har jeg dog et par spørgsmål: Der er opstået en ubehagelig lugt – sødlig og rådden. Stammer det mon fra hvepseboet? Og overvintrer dronningen inde i boet og flyver ud til foråret? I så fald er det måske en god ide at fjerne det? Og er vi i risikozoner for et hvepsebo samme sted næste år, mon?

Mange spørgsmål – håber I kan svare. Kh Christina

Hej Christina

Du har ret: hvepsene er ved at dø i løbet af september – oktober måneder, alt afhængig af vejret, hvepseboets størrelse og placering. Det skete en gang at jeg bekæmpede et stort aktivt hvepsebo i november måned, men det er sjældent at et hvepsebo i Danmark kan overleve så længe.

En ubehagelig rådden lugt kan sagtens stamme fra hvepseboet, hvis der ligger nogle døde gedehamse og larver inde i boet. Det kan ske i slutningen af hvepsesæson, når hvepseboet er ved at gå til grunde og hvepsene ikke længere holder det rent. Stammer lugten fra boet, vil den forsvinde temmelig hurtigt. Hvis du oplever at lugten ikke er forsvundet om en måned, så kan der være tale om en død mus e.l.

Formålet med en hvepsekoloni er at producere så mange som muligt nye unge hvepsedronninger, som flyver ud af hvepseboet i august – september måned, parrer sig og går i hi for at overvintre. Til foråret (oftest i april-maj måned) flyver de nye hvepsedronninger ud af deres vinterskjul og begynder at bygge nye hvepseboer.

Hvepsedronninger overvintrer aldrig i det gamle hvepsebo. De går ofte i hi i en brændestabel eller et hult træ, under løs bark ikke langt væk fra det tidlige bo. De kan også overvintre i dit hus, fx under isolering. Det gør ikke ret meget mening at fjerne boet, hvis de unge dronninger har allerede fløjet ud (selv om der er allivel mange husejere der vælger at fjerne et tomt hvepsebo). Men hvis de unge dronninger stadig befinder sig i boet, så kan det godt gøre mening at fjerne boet, da der er en stor sandsynlighed for at nogle af dem vil til næste år vælge dit hus for at bygge et nyt hvepsebo.

Svend Sørensen

www.hvepsefjerner.dk

 

 

Udgivet i Hvepse, Skadedyr | Tagget , , | Skriv en kommentar

7 fejl du laver med musefælder

musFor at slippe af med mus er alt, du behøver at gøre, at stille en musefælde op og vente, til de er fanget – ikke? Altså, ja. Men det er muligt, at musene ikke fanges lige så hurtigt og effektivt, som det kan lade sig gøre.

Herunder er der beskrevet syv hyppige fejl, folk laver, når de opsætter musefælder, og mere vigtigt syv smarte og effektive strategier, du kan benytte i stedet.

FEJL 1: DU ØDELÆGGER LOKKEMADEN 

LØSNING: UNDGÅ BERØRING

Mus kan detektere din lugt på de fælder og den føde, du har håndteret, hvilket kan afskrække dem. For at undgå dette bær handsker når du håndterer lokkemaden og sætter fælden op. Handsker beregnet til madlavning, sundhedspleje eller rengøring fungerer alle glimrende til formålet. Vær også opmærksom på at bære handsker, når du håndterer fælden, efter at en mus er gået i, således at du beskytter dig selv mod eventuelle sygdomme.

FEJL 2: DU BRUGER FORKERT LOKKEMAD

LØSNNG: BRUG ROSINER, PEANUT BUTTER OG PROFESSIONELLE LOKKEMIDLER

Glem den gamle tegnefilmsforestilling om ostespisende mus. Disse gnavere spiser primært nødder og frø, så som musefældelokkemad er mus mest tiltrukket til jordnøddesmør eller hasselnøddesmør. Mus har hertil en sult efter kalorierig føde, hvilket gør chokolade til fristende lokkemad.

Når temperaturen udenfor falder, begynder musene at bevæge sig inden døre, blive sløve og fokusere på at bygge rede. Dette gør, at du kan lokke dem til musefælder med materialer såsom vatkugler, tandtråd, garn og snor. Benytter du klapfælder, kan du med fordel vikle materialerne rund om fældens afløser for at tvinge musene til at gnave og trække omkring afløseren, hvilket får fælden til at smække.

FEJL 3: DU BRUGER FOR MEGET LOKKEMAD

LØSNING: BRUG LILLE MÆNGDE

Hvis du fylder musefælden med store mængder lokkemad, kan skadedyrene stjæle fra det uden at fælden smækker. Lokkemad af ærtestørrelse er den helt rigtige mængde – nok til at tiltrække musene, men ikke så meget at de kan spise af det uden at udløse fælden.

FEJL 4: DU FORVENTER ØJEBLIKKELIGE RESULTATER 

LØSNING: GØR DEM TRYGGE FØRST

Mus er fra naturens side varsomme over for nye objekter på steder, de ofte befinder sig. Du kan tilpasse dem ved at udlægge fælder med lokkemad, som ikke udløses, hvad end du benytter klassiske smækfælder, elektriske musefælder eller fælder, der fanger musene levende. Når du har set, at musene tager lokkemaden, ved du, at musefælderne er placeret det rigtige sted, og at skadedyrene vil vende tilbage til dem. Så er det tid til at indstille musefælderne.

musefaelde_til_levende_fangst

FEJL 5: DU STILLER FÆLDERNE DET FORKERTE STED 

LØSNING: STIL DEM VED VÆGGEN

Det er nemt at komme til at stille musefælderne det forkerte sted – lav ikke den fejl. På grund af musenes naturlige frygt for åbne områder vil de pile rund i yderkanter og mørke afkroge tæt ved væggene, hvor deres knurhår hjælper dem med at navigere. For at fange skadedyrene, hvor de er aktive, placer da musefælder langs de vægge, de primært bevæger sig ad. Enden af musefælden med lokkemaden og afløseren bør vende mod væggen, således at musene fristes til at udforske i stedet for at undvige den. Hvis muligt placer da musefælderne afdækkede steder såsom bagerst i skabe eller bag ovnen (du kan trække skuffen under ovnen ud for nem adgang til bagsiden).

FEJL 6: DU ANVENDER FOR FÅ MUSEFÆLDER 

LØSNING: PLACER MANGE MUSEFÆLDER TÆT VED HINANDEN

Mus formerer sig hurtigt og voldsomt – de kan få op til syv unger på så lidt som 21 dage. Så du har måske ikke indset, hvor mange mus der er i dit hus, men du kan næsten være sikker på, at der er mere end én. For at forhindre en museinvasion får du behov for mere end et par musefælder for at eliminere problemet hurtigt og effektivt. Den mest effektive strategi er at placere en musefælde hver halve til hele meter langs de vægge, hvor du har observeret tegn på aktivitet. De områder, hvor musene er meget aktive, kan du med fordele sætte musefælderne i par med så lidt som 5 centimeters mellemrum.

FEJL 7: DU STARTER LANGSOMT UD 

LØSNING: PLANLÆG EN STOR FØRSTE NAT

Studier har vist, at du fanger flere mus den første nat, at du planter musefælder, end nogle af de efterfølgende nætter. Så start felttoget mod musene ud med at placere mange musefælder alle de steder, du har observeret aktivitet, og brug få typer af lokkemad for at sikre en succesfuld første nat i musejagtens tegn.

klapfaelde_kness

 

 

Udgivet i Mus | Tagget , | Skriv en kommentar

14 tips til at fange rotter

rotte_lille1Rotter har igennem menneskets historie hele tiden været en af de mest uønskede skadedyr, men selvom de ikke er ønsket nogen steder, er rotter naturligt drevet til områder med mennesker af deres instinkter. Når man tager højde for alt den skade rotter har pådraget os mennesker igennem tiden, har rottefælder hele tiden været en nødvendighed i byer og i mindre boligkvarterer. Hvis du skal vinde denne kamp mod rotterne i dit hjem, er det nødvendigt, at du kender de mest effektive metoder, man kan fange rotter på, samt hvilke lokkemidler der er bedst at bruge. Vi har derfor lavet disse 14 tips, der vil lære dig alt, hvad du har du har brug for at vide for, at du kan fange en rotte i alle situationer.  

1. Placer rottefælderne de rigtige steder: På grund af rottens instinkter, vil rotten naturligt færdes langs vægge og hegn, da den bruger dem som en guide. Det er derfor ikke sandsynligt, at du vil finde en rotte ude i det åbne f.eks. i midten af et rum. For at få den største chance for fangst med dine rottefælder, er det derfor vigtigt, at du placere dine fælder langs vægge eller lignende, hvor rotter vil færdes. Hold det også så mørkt som muligt i rummet, hvor du har placeret dine fælder. Dette hjælper nemlig med gemme rottefælden for rotten, så rotten ikke vil blive skræmt væk af synet af fælden. Du kan også bruge andre metoder til at gemme fælderne væk ved at placere fælderne inde i skabe eller under møbler, hvor rotter også tit vil færdes, fordi de kan lide at holde sig så skjult som muligt. Du kan også bruge en skotøjsæske til at gemme dine rottefælder. Her skærer du et hul i begge ender af kassen, og placere den langs væggen. Kassen vil gøre rotten nysgerrig, og når den går ind i kassen for at undersøge den, vil fælden klappe. Men den mest effektiv metode er at bruge en rottetunnel eller en rottestation. 

  PSESRTB_rottestation_inkl_rottefaelde_6[1] 2. Vælg den korrekte lokkemad: Den bedste lokkemad, du kan bruge sammen med din rottefælde er alt afhængig efter, hvilket art af rotter du er plaget af, da forskellige arter af rotter spiser forskellige ting. Den mest almindelige rotte i Danmark er den brune rotte, som er altædende. Men som er specielt tiltrukket til stærkt lugtende madvarer som f.eks. ost, fisk eller nødder, men også rosiner og chokolade. En derimod mindre almindelig art af rotter i Danmark er den sorte rotte, som er planteædende. Denne slags rotte er specielt tiltrukket af jordnøddesmør på grund af dets høje protein indhold.  Men for den bedste effekt, kan man også købe et professionelt lokkemiddel, der er specielt designet til at lokke de fleste slags rotter eller mus til. Disse er tit designet som en pasta, som der smøres ud på udløseren på en fælde.Provoke_mod_rotter[1]  3. Lær rotten at stole på fælderne: Selvom rotten har et lille hoved, er de ikke så naive, som vi mennesker går at tror. En rotte vil være mistænksom overfor nye objekter den møder, bl.a. rottefælder, hvilket der kan være skyld i at rotter styre udenom dem. Når rotter bliver ved med at komme tilbage til et område, involverer bekæmpelsen tit af, at man vænner rotterne til fælderne, inden man aktivere dem. Man lader derfor rotter spise frit af fælderne i en dag eller to, før man aktivere fælderne og lægger lokkemad ud igen. Fordi de nu stoler på fælden vil de gå over fælden uden at tænke over det, men denne gang fanger den rotten i sin vej.

4. Undgå fælderne og skræm dem væk i stedet: Hvis du ikke kan få dig selv til at dræbe rotterne men også forstår, hvorfor det er en dårlig ide at beholde dem, kan du i stedet benytte dig af elektroniske afskrækker til brug mod rotter. Disse virker ved, at de udsender ultrasoniske lyde, der har en så høj frekvens, at det kun er gnavere der kan hører lyden. Lyden vil være så høj for rotterne, at de vil føle ubehag, så de vil forlade området. Dette sker uden, at rotten tager nogen skade, og der bliver ikke efterladt noget rod eller nogen døde rotter.  Dette er et perfekt produkt at installere på dit loft eller i din kælder, hvor du ikke ofte vil være, men som vil være det perfekte sted for rotter at gemme sig. Der findes mange forskellige slags af  elektroniske afskrækkere til både et værelse, et lille eller et stort hus.

5. Hold fælden giftfri: Selvom fælden ikke har klappet efter de første par dage, betyder det ikke, at fælden ikke har haft besøg. Rotten kan nogle gange være snu nok til at stjæle lokkemaden uden at sætte fælden af, men dette er tit bare på grund af held. Du skal derfor bare prøve igen, du behøver ikke begynde at eksperimentere med at sætte gift ud til rotten eller putte gift i lokkemaden. Udover at du giver rotten en langsom og smertefuld død, kan rotten ofte bevæge sig langt, inden den dør helt. Dette betyder at rotten kunne dø et sted, hvor det ikke er muligt for dig at få rotten fjernet igen, hvilket der kan betyde, at rotten går i forrådnelse, hvilket der kan give en fæl stank i alle rum i nærheden af den døde rotte. Derudover er rottegiften tit skadelige for andre dyr og nogle mennesker, hvilket der kan skade børn eller kæledyr, hvis de kommer i kontakt med giften eller den døde rotte, der stadig har giften inden i sig. Det er derfor en god ide at holde sig til almindelige fælder.

6.Vær sikker på du bruger de rigtige fælder: En almindelig husmus er normalt 6cm til 10cm lang med en ligeså lang hale, mens den brune rotte derimod er 17,5cm til 25,5cm lang med en ca. 18 cm lang hale. Derfor er er det også nødvendigt, at man bruger rottefælder der er større end musefælder. Tit er det bare et problem for husejere at kende forskel på mus og rotter, samt hvilken af dem man har med at gøre. Så inden du vælger, hvilken slags fælder du skal bruge, er det vigtig, at du finder ud af om, det er rotter eller mus, du har med at gøre. Til at starte med er fodspor fra en brun rotte omkring 2cm i diameter, hvorimod musens fodspor tit vil være under 1cm i diameter. Rottens afføring er også på størrelse med græskarfrø, mens musens er på størrelse med et solsikkefrø. Derudover vil mus for det meste kun være aktive indendørs, hvorimod rotten både er aktiv inde og ude.  På grund størrelsesforskellen på de to gnavere skal rottefælder også være min. dobbelt så store som musefælder.

  7. Brug handsker når du holder ved en rottefælde: Det er bedst, at du har handsker på, når du sætter fælder op, og når du tilføjer lokkemaden. Dette er fordi rotter for det meste er være bange for lugten af mennesker, og de vil tit opfange lugten fra olierne i et fingeraftryk. Hvis du skulle komme til at røre en fælde med dine bare hænder, er det en god ide, at du inden, du sætter den, vasker den med varmt vand. Selvom fingeraftryk ikke gør fælden helt ubrugelig, vil de mindske chancerne for at fange en rotte. 

8. Brug elektroniske rottefælder: Hvis rotteproblemet er indenfor i dit hus, garage eller kontor, kan det nogle gange være en fordel, at bruge elektriske rottefælder i stedet for almindelige klapfælder. Dette er fordi  elektriske rottefælder dræber rotten med elektrisk stød i stedet for en metalklap der maser rottens krop til den dør. Dette betyder, at der ikke er risiko for, at der bliver efterladt noget blod eller andre dele fra rotten omkring fælden, da stødet kun vil stoppe rottens hjerte, så den nemt kan fjernes efter den er død.  Derudover har elektriske rottefælder den fordel, at de tit ikke har brug for at blive sat igen, da den kører på batterier, der holder fælden klar, indtil batterierne løber ud. 9.Brug så mange fælder der er brug for: Hvis du mener, at det kun er en enkelt rotte, du er angrebet af, er det som regel nok med en eller to strategiske fælder placeret i dit hus for at fange rotten. Men hvis du derimod er angrebet af mange rotter, kan det være nødvendigt at bruge op mod et dusin fælder der er placeret forskellige steder i dit hjem.  Når du sætter fælder op er det også vigtigt, at du gør dit hjem mindre velkommen overfor rotter. Dette gør man ved sørger for, at der ikke ligger madvarer frit fremme, samt sørger for et ens affald bliver forseglet ordentligt og jævnligt smidt ud i affaldscontaineren. 

10. Placer fælderne rigtigt langs væggene: Der er to grunde til at rotten færdes langs væggen. Den ene grund er, at den i mørket bruger sine knurhår til at føle sig frem. Væggen virker derfor som den perfekte vejviser, fordi så længe dens knurhår rører væggen ved den at den er på den rette vej. Den anden grund er, at den er mere beskyttet langs væggen, da den kun har en side, den skal holde øje med trusler fra. Det er derfor bedst, hvis man placere rottefælderne i en 90 graders vinkel med væggen, hvor udløseren peger mod væggen. Så hvis alt går godt, vil rotten løbe over udløseren, når den færdes i mørket, hvilket der vil udløse klapfælden og fange rotten. For største chance for fangst er det bedst, hvis du placere fælderne minimum 4,5 meter fra hinanden. Så du kan dække et meget større område med et mindre antal fælder. 

11. Stop rotten inden den kommer ind i huset. Når rotter invadere et hus, er det ofte fordi, at der er en stor mængde af rotter i nærheden. Så hvis dit hus er angrebet, men din nabos ikke er, er det med stor sandsynlighed dit hjem der er dårligt beskyttet. For at sikre dig, er du først nødt til fylde alle revner og sprækker, som de kan klemme sig ind af. Derefter er det vigtigt, at du tjekker om de har haft andre veje ind i din bygning. Dette kunne f.eks. være træer eller buske der har grene der overlapper med dit tag, så rotterne kan bruge dem til at kravle op af, og derved få adgang til dit hjem. Du kan derudover også placere rottefælder omkring kanten af hegn i haven eller på terrassen. Så du kan fange rotten inden den kommer indenfor.

12. Fang flere rotter på engang: Du er i stand til at fjerne en stor mængde rotter på en nat, hvis du planlægger forud. For at gøre dette er du nødt til at opsætte et ”lokkemads område”, der f.eks. kunne bestå af en større bunke korn eller lignende, som ville lokke flere rotter til. Derefter sætter du fælder med lokkemad på omkring bunken, som ikke er aktiveret. Efter du har gjort dette i et par dage, aktiverer du alle fælderne, så når alle rotterne igen kommer for lokkemaden, vil du være i stand til at udrydde en stor mængde af rotterne, hvilket der markant vil formindske deres antal. Måske så meget, at de ikke vil være i stand til at formere sig mere. 

13. Større operationer er nødvendigt for større bygninger:  Når man skal bekæmpe rotter i kontorbygninger eller i fabrikker er det en meget større opgave end, når man skal bekæmpe rotter i et hus. Hvis flere etager har tegn på at være angrebet af rotter, er du nødt til at finde roden til problemet. De kunne have været kommet ind i bygningen fra ventilationsskafter, kældre eller selv fra toiletterne. Først når man har fundet stedet, hvor de er kommet fra, og har fået fikset problemet, kan man starte med at bekæmpe rotterne med fælder. Her placeres fælderne langs væggene, som man ville gøre i et almindeligt hjem. Vær sikker på du får sat fælder op i mørke områder eller rum, hvor der opbevares skrald. 

14. Brug fælder der dræber rotten med det samme:   De bedste fælder er dem der dræber rotten med det samme, de bliver fanget, så de ikke skal være levende mens de bliver kvalt eller have en lang og smertefuld død. Det er derfor bedst at bruge kraftige klapfælder der hurtigt vil aflive rotten, eller elektriske rottefælder, der dræber rotten med det samme den får stød, inden rotten kan mærke smerte. Husk dog også at rengøre huset grundigt, efter du har fanget en rotte, så du får fjernet alle de bakterier, som rotten nu måtte have slæbt med sig.

Udgivet i Rotter, Skadedyr | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Klyngefluer

klyngeflue_12Til ElverDan Skadedyrservice:  

Jeg tror at jeg har fået klyngefluer i mit hus. De har været her siden efteråret. Jeg tror de holder til på mit loft, men jeg har ikke set hvor de er. Har du et godt råd til hvordan jeg kommer af med dem? Vil det kunne fjernes hele og aldeles? Eller vil de måske komme igen? Hvis jeg ikke behandler, hvad sker der så? Bliver jeg oversvømmet af fluer til foråret? Pft. Gette

Hej Gette.

Der er stor sandsynlighed for at det er klyngefluer du har på loftet, da klyngefluer ofte i det sene efterår vil lede efter varmere steder, hvor de kan overvintre. Dit loft er derfor et perfekt tilflugtssted for dem, da der vil være forholdsvis varmt og mange områder, hvor de kan samle sig i store klynger af flere tusinde fluer, deraf kommer deres navn også. Man ved også normalt at det er klyngefluer, hvis man hører en summe lyd fra loftet igennem vinteren.

Det er dog svært at bekæmpe klyngefluerne selv, så det anbefales her, at du kontakter os omkring bekæmpelse af fluerne, da vi så kommer ud og behandler klyngefluerne og loftet med et insektmiddel, der vil dræbe fluerne. Det er en god ide, at du starter bekæmpelsen af fluerne hurtigst muligt, for ellers kan klyngefluerne skabe stor irritation til foråret, hvor de bliver aktive igen. Det er ikke fordi klyngefluerne forvolder nogen større skade, udover måske nogle pletter i de områder, hvor de havde klynget sig sammen over vinteren. Men når de bliver aktive, vil du begynde at se store mængder af fluer i rummene nedenunder loftet, hvilket der kan forvolde stor irritation for jer og eventuelle kæledyr.

klyngefluer_11

Derudover vil klyngefluer også normalt komme igen år efter år i større og større antal, hvis de ikke bekæmpes. De har nemlig en tendens til at overvintre i det samme hus igen og igen, og det er et fænomen man har svært ved at forklare.

 

Udgivet i Insekter, Klyngefluer | Tagget , , | Skriv en kommentar

Væggelus fælde BUGO

VæggelusJeg skriver fordi vi har haft væggelus hos min mor og nu efter jeg har flyttet ud er jeg meget panisk over at evt. have taget dem med (på trods af meget pres arbejde som varmt vaske og tørre osv.). Jeg vil meget gerne spørge om effektiviteten af dine BUGO fælder og om de kan virke for mig.  Venlig hilsen, Laura

 

Hej Laura

BUGO væggelus fælder er lette og billige at benytte, og en særdeles effektiv måde, at beskytte dig fra væggelus.

Fælden klæbes til gulv eller gulvtæppe omkring sengebenene, og virker som en barriere til at stoppe væggelusene, fra at komme op i din seng.

Når du er på besøg hos din mor, og vil undgå at få væggelus med hjem, så tag nogle BUGO væggelusfælder med, sæt din taske og overtøj på en stol, og klæb fælderne omkring stolebenene på gulvet/gulvtæppet.

Væggelus findes ofte i soveværelser, fordi de har brug for nem adgang til mad (dit blod) om natten. Fælderne vil IKKE hjælpe, hvis du allerede har væggelus i sengen, men du kan forhindre at de kopper op i din seng ved at sætte BUGO fælder omkring sengebenene.

Har du mistanke om at du har allerede fået væggelus, så er sengen det første sted, at kigge efter mørke/sorte pletter på madrassen og levende væggelus. De måler ca. 4-5 milimeter, så de er til at få øje på.

Du skal også tjekke: sengerammer og hovedgærder, madrasstikninger, gulvtæpper, bordpaneler, imellem gulvbrædder, revner og sprækker og skuffer og skabe.

Finder du væggelus mellem dit tøj, skal du vaske det, der kan tåle 60 grader. Det, som ikke kan tåle 60 grader skal du putte i fryseren, i minimum 4-6 dage.

bugo_vaeggelus_faelde

 

Udgivet i Væggelus | Tagget , , | Skriv en kommentar

Årets Top 6 julegave-hit fra Skadedyrene.dk

Udendørs ultrasonisk afskrækker kr. 265,00 – til dem, som har problemer med mus,         rotter, store fugle, katte, hunde, mår, ræve, grævlinger i haven. Sæt den op på en væg eller stolpe, indsæt batarier og bliv de ubudne gæster kvit!  

PSOR_UA_udendoers_afskraekker_3

Snegletape 4 m kr. 60,00 – giver sneglen et ubehagelig elektrisk stød, hvis den prøver at kravle over kobber-tapen. Vær på forkant med næste års snegleangreb!

snegletape_2

Muldvarpeskræmmer med solceller  kr. 180,00. Mange med have, har problemer med   dette kræ – den graver vores smukke græsplæner op, så det ser ud som om, derhar været bombeangreb. Denne skræmmer kan dække ca. 700m2 og er miljøvenlig da den drives af dagslys.

Flagermuskasse Chavenage kr. 215,00. Det er vigtigt, at vi tænker på flagermusen - den er fredet – og har brug for levesteder, hvor den kan yngle.

cbb_chavenage_flagermuskasse_4

Skrammeugle kr. 60,00. Kender du nogle, som har problemer med fugle på altan eller terasse? Så giv dem denne flotte og dekorativ ugle i julegave. Den er udstyret med en klokke, som giver lyd, når uglen bevæger sig i vinden. Fuglene bryder sig ikke om uglen.

skraemmeugle_4

Abonnement til bekæmpelse af muldvarpe. Det vil helt sikkert gøre stor glæde hos alle med have. De små væsner terrorriserer vores haver, så vi er ved at rykke de grå hår ud af hovedet. Vælg mellem flere forskellige abonnementer fra 1.700,00 kr.

muldvarpeskud_paa_marken

 

Udgivet i Skadedyr | Skriv en kommentar

Megahvepse i vindueskarmen om vinteren

hveps_1Vi har meget store hvepse i vindueskarmen i vores sommerhus. De kommer frem 1-2 timer efter jeg har tændt op i brændeovnen – har de mon et bo på loftet? Pft. Morten

Hej Morten

Der er helt sikkert ikke noget aktivt hvepsebo på loftet om vinteren.  Det, der højst sandsynligt er sket, er, at det er dronninger, som har gemt sig i en brændestabel, og når du bærer brænde ind, og tænder op i brændeovnen, så der bliver dejligt varmt, ja, så tror dronningen, at det er forår, og kommer frem.

en_hvepse_dronning_i_hi_i-en_braendestabel

 Hvepsedronningen (gedehamsdronning) kan blive helt op til 35 millimeter lang, mens arbejdsbierne ca. er 18-25 millimeter.

Arbejdsbierne dør i efteråret, og det er kun hvepsedronninger der overlever og overvintrer på lune lofter og i brændestabler.

en_hvepse_dronning_i_hi_i-en_braendestabel_1

 Til foråret bygger den overlevende og befrugtede dronning et nyt hvepsebo (de gamle genbruges ikke). Hun vælger et redested til sine æg, og går igang med at samle materiale til at bygge med. Nogle gange kan man se, at hun sidder og gnaver i fx. brædder, det bliver papmache-agtigt, materiel, som hun bruger til boet. Så lægger hun sine æg, som hun selv passer indtil laverne har udviklet sig til voksne arbejdshvepse. De overtager arbejdet, med at bygge videre på boet og fodrer de nye larver. Dronningen fungerer nu udelukkende som æglægningsmaskine.

Senere på sommeren udvikler nogle af laverne sig til dronninger og flyver ud af boet, og parrer sig, og disse dronninger finder steder, hvor de kan overvintre.

Og det hele starter forfra igen.

Hvis du vil forsøge – ja, jeg skriver forsøge, for der er ikke noget, der er sikkert – at undgå, at de kommer tilbage til foråret, skal du slå dem ihjel, som sidder i din vindueskarm.

Udgivet i Skadedyr | Skriv en kommentar

Hvorfor skal man bekæmpe muldvarpe?

muldvarp_4Behøver man overhoved bekæmpe muldvarpe i haven? Har hørt at de er fredet i Tyskland. Hvad skade gør de? Mvh. Anders
 
Hej Anders
Nej, du behøver ikke bekæmpe muldvarpe hvis de ikke generer dig. I de fleste tilfælde er der tale om kosmetiske skader på græsplanen, og hvis du kan leve med disse skader, så lad muldvarpene være.
De fleste haveejer synes at muldvarpeskud er irriterende og bekæmper muldvarpene pga. dem.
Ud over dette, kan muldvarpene være skyld i følgende punkter:
- Muldvarpene kan gøre stor skade på din græsplæne og have, der kan resultere i skader for flere tusinde kroner. Du vil kunne vågne op en morgen, og hele din græsplæne er blevet til et muldvarpe fodringsområde, hvor jord og rødder er gravet op.
- Muldvarpen spiser stor mængder regnorme, som er en vigtig ressource til en succesfuld have.
- Muldvarpe er rodødelæggere. Det kan tit ske, at muldvarpe vil grave rødder op i et forsøg på at finde mere føde.
- Muldvarpe kan ødelægge vandingssystemer, ved at grave sprinklere op og bøje underjordiske vandslanger.
- Muldvarpeaktivitet kan i nogle tilfælde også ødelægge kabler, der er gravet ned, hvilket der kan påvirke telefonlinjer og internet.
- Ud over synligt skade, kan muldvarpen også grave sig under stier og indkørsler, hvilket der fjerner styrken i stien eller indkørslen. Denne slags skader kan måske ikke ses, før der er gået flere år, og vil først blive synlige, når det er for sent.
Vælger du alligevel at bekæmpe muldvarpe, kan du selv gøre det med muldvarpesakse eller tegner abonnement ( se priser her )
 
muldvarpeskud_17
Udgivet i Muldvarp, Skadedyr | Tagget , , | Skriv en kommentar

Hvorfor kan man ikke længere købe de gamle slags musegift?:

musFor nogle år siden købte jeg ‘Røde Musekorn’ mod mus, og den var temmelig effektiv. Hvorfor kan jeg ikke købe den længere?  Hilsen, Erik
 

Hej Erik

Du vil ikke være i stand til at købe ældre slags musegifte, som er baseret på antikoagulanter (blodfortynder) som f.eks. musekorn mere i Danmark som privat person, da miljøstyrelsen i 2011 gjorde det ulovligt for privat personer at være i besiddelse af sådanne produkter. Derfor må du kun være i besiddelse af denne slags gifte, hvis du er en professionel skadedyrsbekæmper. Hvis du skulle have et produkt med antikoagulanter stående, er det derfor vigtigt at du aflevere det på din lokale genbrugsstation.  

Dette blev gjort fordi musegift, der indeholdte antikoagulanter, ville blive i musen længe efter det blev indtaget, også endda efter musen dør. Dette betyder at ugler og andre pattedyr, der spiser musene, kunne blive påvirket af giften, da det aktive stof også virker i større dyr, hvilket der også betød, at de også ville få indre blødninger ligesom musen og dø stille ud.

Det er dog stadigt lovlig for privat personer at bruge musegifte, der er baseret på Chloralose. Dette giftstof virker ved at det bedøver musen, hvor dens kropstemperatur herefter vil langsomt falde, indtil at musen vil fryse ihjel. Dette aktivstof vil heller ikke være giftigt for større pattedyr at indtage. Dog er det stadig kun godkendt til indendørsbrug, da giften stadig kan påvirke vanddyr og mindre fugle.

http://elverdan.dk/shop/product_info.php?products_id=536

Vi vil dog her anbefale at brug af gift er den sidste metode, man går til og man i stedet benytter sig af fælder til at slippe af med musene med. Der er her også forskellige slags fælder man kan vælge imellem. Man kan f.eks. vælge denne fælde:

http://elverdan.dk/shop/product_info.php?products_id=531

Som er en af de kraftigste klapfælder på markedet lige nu. Her har musen ingen mulighed for at tage lokkemaden uden at blive fanget i fælden. Du kan også vælge fælder som denne her:

http://elverdan.dk/shop/product_info.php?products_id=240

Som er en fælde, der fanger musen levende, uden at musen tager nogen skade. Dette er en human måde, man kan skaffe sig af med musene. Til sidst kan du også vælge elektriske fælder som f.eks. denne, som slår musen ihjel med et elektrisk stød, som ikke er farlig for børn og kæledyr

http://elverdan.dk/shop/product_info.php?products_id=244

PSEMK-co_1

Det er her også nemmere at rengøre fælden, da musen vil være hel uden ydre skade.

Udgivet i Mus | Tagget , , | Skriv en kommentar