Kan borebiller bekæmpes med petrolium?

Anobium punktatium - Almindelige borebilleHenrik J. fra Herning spørger: Der er en masse små huller (ca. 1 mm i diameter) i mine træspær på loftet, og der ligger en del fint træsmuld under disse. Jeg tror at det er borebiller. Kan jeg selv bekæmpe dem, f.eks. med petroleum?

Beskrivelsen ligner desværre et alvorligt angreb af borebiller, som skal hurtigst muligt behandles for at undgå endnu større skade.

Der findes flere slags borebiller i Danmark. De fleste små til meget små, cylindrisk formede. Larverne er ad skarabæ-typen. De lever i gange i træ og kan være meget skadelige i bl.a. møbler og bygningstømmer.

Man ser ikke så meget til selve billerne. De voksne borebiller lever kun et par uge, og æder ikke noget i denne periode. De kan flyve, og man læger mest mærke til dem, når de samles i vindueskarmene. Hunnerne lægger Æg på træoverflader, hvor der er sprækker, ru steder eller ældre borebillehuler. De nyklækkede larver borer sig ind i træet og efterlader labyrintiske gange, der til sidst kan udhule træet, så kun nogle tynde vægge og en masse ekskrementer, ormemelet, er tilbage.

Når den voksne bille er klækket, gnaver den sig ud, og derved fremkommer de cirkelrunde, 1-2 mm store flyvehuller, som røber, at borebilleangreb er i gang. Griber man ikke ind i tide, så kan det gå rigtig galt med det bærende træværk.

Der er et gammel husråd der siger at petroleum skulle være godt mod borebille angreb. Det er IKKE rigtig, da det er bevisligt at petroleum ikke slår hverken borebiller eller larver ihjel når man bare påsmører det på træet der er angrebet. Heller ikke langtidsvirkning eller forbyggende effekt er dokumenteret.

Man kan godt selv bekæmpe borebille angreb bare at angrebet ikke er for stort. Der findes specielle of meget effektive midler til bekæmpelse af træborende insekter, f.eks. Protox Insect.

Er der derimod tale om et stort angreb af borebiller, så skal man henvende sig til et professionelt skadedyrsbekæmpelsesfirma som har stor erfaring med bekæmpelse af borebiller. Skadedyrsbekæmpelsesfirmaet har det rigtige udstyr og midler for at kunne udføre bekæmpelsen korrekt. Det er også sådan at alle seriøse skadedyrsbekæmpelsesfirmaer giver en garanti på borebille angreb på 10 – 15 år. Borebillens udflytningshuller

Dette indlæg blev udgivet i Insekter i træ, Skadedyr og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.