Huller i tøjet

taeppebilleSofie B. spørger: Vi har et problem med huller i tøjet, jeg har ikke fundet møl eller andet jeg synes kunne lave de huller. Dog har jeg en enkelt gang fundet en brun larve på gulvet, og så har vi ekstremt mange brune mariehøns flyvende inde i lejligheden, kunne det være dem der spiser tøjet? Hullerne er ca. en halv centimeter og helt runde og de sidder for det meste på ryggen af bluser eller på leggins foran, også strømper og undertøj er ramt. Vi har ikke et skab men alt vores tøj stående i soveværelset på reoler og tøjstativer. Hvad skal vi gøre for at bekæmpe problemet? Og skal resten af opgangen også ordnes hvis det nu f.eks. er møl og ved i om det er boligselskabet der skal tage sig af det?

Hej Sofie

Det ser ud at du har fået et angreb af klannere, og højst sandsynligt at der tale om så kaldte tæppebiller. Voksne tæppebiller er nemlig runde og ligner små mariehøns med sine sorte og rødgule tegninger på ryggen.

Tæppebillerne, lige som pelsklannere, findes i danske natur, men voksne biller tager kun blomsterpollen og nektar til sig. Det er mest om foråret og sensommer at man ser de voksne biller. I naturen lægger tæppebillerne æg i muse- eller fuglereder, hvor der er dun eller fjer, som udgør føde for larverne.

taeppebille_i_naturen

Larverne er ca. 5 mm lange, gulbrune og med brunlige hår. Tæppebillelarver kan også leve af døde insekter og tørre ådsler, så de er nærmest altædende.  I huse vil billerne typisk lægge æg direkte på uldne tekstiler og andre stoffer, som de finder attraktive.

Lige som det er med møllarver, vil tæppebillelarver gerne æde af tøj hvis det er brugt og derfor har organisk materiale i form af sved eller fedt. Larverne vandrer omkring og gnaver derfor mange små huller i tøjet.

huller_i_toejet

Udvikling fra æg til voksen bille tager normalt et år, og nu står du i den situation, at du har en masse af voksne biller i din lejlighed. Griber du ikke ind nu, vil de højst sandsynligt lægge rigtig mange æg, og til næste vinter kan angrebet udvikle sig og blive endnu værre.

Det er en rigtig god ide og faktisk en pligt at henvende sig til boligselskabet. Det kan godt ske, at det kun er din lejlighed, der er ramt, og at de voksne biller bare kom sidste år flyvende fra naturen ind af åbne vindue. Men min erfaring viser at større angreb af klannere skyldes oftest fuglereder i ejendommen. Det er især duereder, som huser mange potentielle tekstilskadedyr, men spurvereder og svalereder kan også være et problem.  Ligger der en død mus på loftet, eller at der er gemt nogle gamle tæpper i kælderen, kan det også forårsage angrebet af klannere. Tæppebillelarver kan også fint leve af rørisoleringsmaterialer af filt, eller af støv, som er samlet over flere år på svært tilgængelige steder o.l. Hvis dette er tilfældet i din ejendom, skal arnestederne fjernes, og alle lejligheder som er blevet inficeret, behandles mod klannere.

taeppebille_larveBekæmpelse af tæppebiller:

  • Årsagen til angreb skal findes og elimineres

  • Grundig rengøring og støvsugning over alt

  • Støvsugning, bankning og beluftning af alle tæpper og andre tekstiler som ikke kan komme i fryseren eller i vask, såsom tasker, kuffeter, pelse, skistøvler o.l.

  • Sprøjtning af revner, sprækker, gulvpaneller med tilladte insektmidler, som indeholder f.eks. permethrin. Kræver ofte 2 behandlinger og kan med fordel udføres af en professionel skadedyrsbekæmper.

  • I nogle tilfælde anbefaler vi brug af fumigator, som indeholder permethrin (forgasning), men man skal følge brugsanvisning nøje. 

  • Alt tøj skal enten vaskes med høj temperatur (over 50 gr.), eller placeres i fryseren (- 18 gr.)i 2-3 døgn). Strygning med varmt jern kan også hjælpe.

  • Efter behandling skal tøjet portionsvis pakkes ind i plastik.

Når angrebet at tæppebiller er overstået, er det altid en god ide at tage nogle forebyggende foranstaltninger

  • Henlæg aldrig ikke rengjort tøj, tæpper, møbler og andre tekstiler i længere periode uden opsyn   

  • Alt tøj som man ikke bruger lige nu (f.eks. vintertøj om sommeren), kan efter vask indpakkes i plastik

  • Ceder træs olie virker som naturlig repellent på både klædemøl, pelsklannere og tæppebiller. Den vil ikke forhindre at møl eller voksne biller flyver ind i lejligheden, men placerer du ceder træet der hvor tøjet ligger, bliver sandsynligheden for at de lægge æg i tøjet, meget mindre. Jeg anbefaler f.eks. ceder træs skiver, som ikke behøver at blive skiftet hver 3. måned, men kan bare slibes lidt med sandpapir, så de begynder at afgive duft igen.

taeppebiller

Dette indlæg blev udgivet i Skadedyr, Tekstil skadedyr og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.