Små fluer på badeværelset

sovemygRolf K. spørger: Kan I hjælpe med et godt råd? Vi har fået nyt badeværelse, og desværre så nogle små sorte “sovemyg” som iflg. en forretning der handler med dyr siger er sovemyg, der lever i kloakrør.
Vi har hældt kloakrens og kogende vand i alle vores afløb, men de små sorte er der endnu.

Hej Rolf

Som bekendt har kært barn mange navne: sommerfuglemyg, badeværelsesfluer, badeværelsesmyg, sovemyg:-)

Sovemyg er små myg på få mm længde, som regel grålige og så stærkt behårede, at de kan minde om et lille møl. De kaldes oftest sommerfuglemyg pga. deres lighed med ganske små sommerfugle, eller badeværelsesmyg, fordi de meget ofte forekommer i baderum og på toiletter.

Selv om myggene har forholdsvis store vinger, er de ikke særlig fremragende flyvere. De bevæger sig i en hoppende flugt, eller bare vandrer omkring.

Myggene lægger æg i det slam, som samler sig i vandlåse og afløb. Larverne, der er 3 -4 mm lange, lever af rådnende organisk stof, bakterier, alger og svampe. De træffes både udendørs og indendørs.

Under gunstige temperaturforhold varer udviklingen fra æg til voksent insekt 1-3 uger, således at der i løbet at året kan fremkomme et meget stort antal generationer af badeværelsesfluer, som kan blive temmelig generende.

For at bekæmpe sommerfuglemygget, anbefaler jeg følgende:

–       Fjern den slambelægning, som larverne lever i.  Vanlåsene skal renses mekanisk, f.eks. med en børste eller et rensebånd, og i nogle tilfælde afmonteres, for at få slammet ud

–       Skyl alle afløb med rigelige mængder afløbsrens eller kogende vand, tilsæt evt. soda.

–       Sprøjt badeværelset og toilet dagligt med insektgift til indendørs brug for at forhindre at nyudklækkede badeværelsesmyg når at lægge æg. Dette kan med fordel gøres om aftenen, så giften kan få lov til at virke natten over uden at blive skyllet ud.

–       Vær opmærksom om sommerfuglemyggene kan komme udefra. Alle former for slam, mudder, vandløb, gødning, kompost kan være deres yngleplads.

De sommerfuglemyg, vi har i Danmark, stikker ikke og gør ingen skade ud over at være irriterende, men i troperne findes arter, der er blodsugere og som overfører frygtede sygdomme. Sommerfuglemygs larver spiller en stor rolle i rensningsanlæg, hvor de er med i den biologiske omsætning af de organiske stoffer, der afsættes under kloakvandets passage igennem filtrene.

badevaerelsesmyg

 

Dette indlæg blev udgivet i Insekter, Skadedyr og tagget . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.