Hvepse nu… i januar??

hveps_1Jeanne F. Hjortshøj spørger: Jeg har den seneste uge “fanget” 11 af disse insekter som jeg er ret sikker på er små ‘babyhvepse’. Dog kan jeg på ingen måde få det til at passe med det jeg kan læse om deres cyklus osv.
Jeg finder dem på vores 1. sal, primært på badeværelset. Jeg har endnu ikke kunnet finde ud af hvor de kommer fra, men begynder at blive nervøs for det pludselig vælter frem med dem, og i større format.   Er det hvepse?   Hvad skal jeg gøre?

baby_hveps

Hej Jeanne.

Som svar på dit spørgsmål om ” babyhvepse ” kan jeg sige at det er gravehvepse.

Gravehvepse er en anden art hvepse end de velkendte hvepse (gedehamse), som bygger hvepsebo. Jeg forstår godt hvis du er urolig over fundet af de 11 ” babyhvepse ” men jeg kan berolige dig med at de ikke er speciel farlige for mennesker.

Gravehvepse bruger deres brod til at lamme andre insekter som den fanger, for at opfostre sin larve, som den har lagt i f.eks. rørene på et stråtag eller gange som andre insekter har gnavet i noget mørt træ. En gravehvepsehun kan have ca. 20 – 30 stk. redehuller hvor hun har lagt et æg i hvert hul, sammen med et byttedyr som larven så lever af i en til to uger hvorefter den vil forpuppe sig til næste forår hvor den så kommer frem og en ny cyklus starter. Gravehvepse lever kun en sæson. En ny generation af gravehvepse kommer normalt til foråret, men hvis vinteren er mild, kan det i nogle tilfælde også ske allerede i januar.

Det kan være meget svært at bekæmpe gravehvepse hvis de f.eks. har lagt deres æg i stråtag o.l., og de gør sjældent en stor skade. Men hvis du er opmærksom på dem, når de dukker op om foråret kan man sprøjte dem med insektgift inden at de når at bygge alt for mange redehuller. Det skal foretages af et professionel skadedyrsbekæmpelses firma.

Jeg håber at jeg med dette svar, har fjernet den uro du havde over dine ” babyhvepse “

Med venlig hilsen

Thom Jørgensen, Skadedyrsbekæmper ved Elverdan Skadedyrs Service

Dette indlæg blev udgivet i Hvepse, Insekter, Skadedyr og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.