Er det en mus der stjæler min badesæbe?

rotte_lille1Birgitte H. spørger: De sidste 2 måneder har vi oplevet et mysterium med vores Urtekram badesæbe. 3 gange er et pænt stort stykke sæbe sporløst forsvundet i løbet af et døgn- uden spor efter dyr overhovedet. Er det muligt at en fx halsbåndmus kan ædt det eller evt. slæbt det væk.
 Vi synes ikke det er rart og forstår ikke hvordan det kan lade sig gøre. Har I nogle idéer til hvad der kan være sket eller har hørt om noget lignende før?
 
Hej Birgitte
Du har ret: det er et kendt fænomen at musene æder sæbe, lige som nogle andre underlige ting, som f.eks. stearin lys, læder, og kan gnave i isolering, flamingo materiale, ledninger m.v.
Mus laver også ofte depoter, men det er svært for en husmus at transportere et ’pænt stort’ stykke sæbe til sit depot. Højst sandsynligt, vil den gnave i sæben, bide den i små stykker, og du vil finde mindre stykker eller krummer af den.
Halsbåndmus er betydelig større end husmus, den er meget adræt, men til gengæld søger den inden døre kun i efteråret og om vinteren. Om foråret forlader den typisk bygninger for at formere sig i det fri. Så hvis genen fortsætter i april måned, så må problemet skyldes ikke musen, men et andet dyr, f.eks. rotte.
 
Rotten er et meget intelligent dyr, og den er stor nok for at transportere store genstande. Sæben er sikkert ikke rottens livsret, men mangler der føde, så kan en Urtekram badesæbe, som indeholder naturlige olie, sagtens være et interessant emne til rotten. Der findes mange dokumenterede tilfælde (f.eks. youtube video), hvor rotter transportere forskellige store genstande, f.eks. en suttesko, et stort stykke brød, æg o.l.
 
Vi anbefaler at du går dit badeværelse igennem for alle slags huller, som kan være lavet af mus eller rotter. Det er temmelig ofte at der finde  mus i ejendommen, men rotterne lever normalt i kloaksystemet, og hvis de kommer ud af kloakken, så skal kloaksystemet repareres.
 Rotten kan også passere igennem vandlåsen på toilettet, så denne mulighed skal også tages i betragtning.
Vi anbefaler at du stiller et par rottesmækfælder. Lokkemiddel kan selvfølgelig være et stykke badesæbe, men du kan også med fordel prøve rosiner eller et lille stykke chokolade. Rotten har nemlig en sød tand.
Er der begrundet mistanke om et rottebesøg, skal du kontakte kommunen.
 
Står vinduet til badeværelset ofte åbent, så kan det også være egern, krage eller husskade der stjæler din sæbe. Der er beskrevet flere tilfælde, hvor disse dyr / fugle blev taget i at gøre det, oftest om foråret, hvor naturen kan ikke tilbyde dem alt for meget foder.  Det er specielt egern der sulter nu: vinterdeporter er tomme, og ungerne som er født i februar skal fodres. Du kan læse om ‘Mystery soap thief’ i britisk ‘The Telegraph’.
Dette indlæg blev udgivet i Mus, Rotter, Skadedyr og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.