Møl som ikke går i mølfælder

moel1Bianca spørger: Jeg håber i kan hjælpe mig. Jeg har møl i min lejlighed men har endnu ikke fundet nogle larver eller huller i mit tøj. Det er en gammel lejlighed jeg bor i, men hvor der er kommet nyt tapet op og slebet gulve. Jeg flyttede ind i lejligheden den 17 marts, hvor der lige siden er fløjet små møl rundt, ikke vildt mange men sådan så jeg har fundet flere om dagen. I dag fandt jeg f.eks. 9, hvilket er rekorden.
Jeg forlod min lejlighed onsdag morgen hvor jeg sprøjtede hele lejligheden med insektspray og da jeg kom hjem fra en time siden fandt jeg så 9 levende spredt i lejligheden, flest i stuen faktisk.
Jeg har siden lørdag sprayet en del med insektspray så meget at flasken på 400 ml er ved at være tom (min lejlighed er kun 56 kvm). Jeg har også den i også har i jeres shop “4025 klædemølfælde”, den har stået siden lørdag og der er ingen møl gået i fælden! Hvad gør jeg? Jeg er desperat nu, jeg synes det er mega ulækkert, er en smule bange for dem og frygter den dag jeg ser huller i mit tøj. Det uldtøj jeg havde har jeg smidt ud eller lagt i fryseren. Møllene er ikke kommet fra hvor jeg boede før, da hverken min kæreste eller forældre har nogle derhjemme.
Jeg håber i kan hjælpe mig! Mvh Bianca
 
Hej Bianca
De fleste mennesker har kun hørt om klædemøl og melmøl, men der findes flere forskellige slags møl (læs mere på skadedyrene.dk)
 
Virkning af mølfælder er baseret på feromon (duftstof) som kun tiltrækker specifikke møl. F.eks. er klædemølfælder kun effektive mod klædemøl og pelsmøl, men ikke mod melmøl, frømøl og heller ikke andre slags møl.
Hvis du skal bruge feromon-baserede mølfælder, så er det meget vigtigt at vide præcis, hvad slags møl du har fået.
Insektspray vil til gengæld virke mod alle slags insekter, men den vil kun slå de levende tilstedeværende insekter ihjel. Dvs. du kan blive ved med at sprøjte, men hvis der hele tiden udklækker nye møl andre steder fra, så vil det ikke hjælpe ret meget.
 
Det vigtigste for dig lige nu er at finde ud af hvor møllene kommer fra. Du skriver at du er lige flyttet i din lejlighed og at den blev renoveret inden indflytningen, og at der ikke var møl, der hvor du boede før.
Du skal undersøge følgende mulige kilder:
 
1. Kan møllene komme udefra – fra loftet / tag / kælder / skunk? Hvis det er tilfældet, så skal du snakke med ejendomsadministration (udlejer), således at de rekvirerer eller igansætter en effektiv behandling, såsom fjernelse af duereder, oprydning i kælderen o.l. Møllene kan stamme fra:
– Fuglereder som ligger på loftet eller udvendigt under taget. Det er specielt duereder og svalereder, hvor møllerne oftest bliver fundet, men også spurvereder, mejsereder osv.  kan indeholde store mængder af møllarver. Når møllene udklækker sig, så kan de komme til din lejlighed via udluftningskanaler, revner og sprækker, åbne vinduer.
– Gamle humlebireder / hvepsereder i ejendommen.
– Kælderrum i ejendommen. Ligger der evt. gamle klude, tæpper, madrester, o.l. der? Kan møllene sagtens  komme op i lejligheden via revner, sprækker, vasketøj eller andre ting man tager fra kælderen.
 
 2. Kan møllene komme fra din egen lejlighed? Når møllarverne er færdige med deres udvikling, vandrer de ofte væk fra madkilder og finder et stille og mørkt  sted til at forpuppe sig.  Det kan tage flere måneder, inden pupperne bliver til møl.  Prøv evt. at søge efter pupperne i:
– Papkasser du har brugt til at flytte.
– Diverse sprækker i din lejlighed.
 
3. Kan der være tale om melmøl / frømøl, som stammer fra indkøbte madvarer? Du skal gennemgå dit ’lager’ grundigt og evt. smide  alle mistænkelige produkter ud.
 
Først når kilden er identificeret, kan man behandle møl korrekt og effektivt.

Læs mere om forebyggelse og bekæmpelse af skadedyr i tekstiler her…
Læs mere om forebyggelse og bekæmpelse af skadedyr i fødevare her…
 
Bor du i Midtjylland, vil vi selvfølgelig gerne lave undersøgelse og behandling for dig.
Dette indlæg blev udgivet i Møl, Skadedyr, Tekstil skadedyr og tagget , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.