Møl og baby

moel1Hej Elverdan skadedyrsservice! Jeg har fundet møl i vores klædeskabets herhjemme, og er nu i gang med den helt store tøjvask. Jeg har købt mølfangere, som virker effektivt, og cedertræ. Men inden jeg sætter cedertræet ud, vil jeg høre, om det er nødvendigt at sprøjte? Jeg har en lille datter på knap tre måneder, som sover med os i soveværelset, så jeg er ikke meget for at sprøjte i det hele taget. Men kan I fortælle mig om, hvorvidt jeg overhovedet må sprøjte, når jeg har en baby i lejligheden? Er det giftigt for hende? Og for os? Jeg har søgt på nettet for svar, men kan intet finde om det. Håber I kan hjælpe. På forhånd tak! Vh Kamilla 

Hej Kamilla

Du har selvfølgelig ret: det er aldrig godt at sprøjte med gift, og som udgangspunkt skal man prøve at undgå det, når der er små børn i lejligheden.

Nu ved vi ikke præcis, hvad du mener med ’jeg har fundet møl i vores klædeskab’:

– Er der bare tale om flyvende møl, som evt. kom udefra? Der er nemlig lige nu ’mølsæson’ i naturen, og pga. af dejligt vejr står vinduerne i mange hjem åbne for tiden, således at møl kan nemt flyve ind.

– Er en del af dit tøj allerede ødelagt, har du fundet nogle larver som er i gang med at æde uldtøj, pels eller andre sager?

Hvis der kun er tale om flyvende møl, som kom udefra, så er det slet ikke nødvendigt at sprøjte, i hvert fald på det nuværende tidspunkt. Møllet skal bare indfanges, således at den ikke få lov til at parre sig og lægge æg. Er der mistanke om at møllet har nået at lægge æg, så er det selvfølgelig en god ide at vaske tøjet, lægge det i fryseren m.v. Læs mere på skadedyrene.dk

Men hvis der er tale om at møllene kommer fra din egen lejlighed, så anbefaler vi i de fleste tilfalde sprøjtning. Møl går nemlig igennem flere stadier i sin udvikling: æg -> larve -> puppe -> voksent møl. Når larverne (dem som æder tøjet), skal forpuppe sig, kravler de ofte ind i nogle utilgængelige steder, f.eks. sprækker i klædeskabet, skokasser o.l. Sprøjtning med insekt gift hjælper med at slå pupperne ihjel på disse svært tilgængelige steder, således at nye møl ikke kommer frem igen og igen. Sprøjtning med gift kan selvfølgelig undgås, hvis I holder øje med møllene, men det kan altså tage lang tid inden alle pupperne er udklækket, og sandsynlighed for et nyt angreb er dermed bliver større.

moel_pupper_i_papkasse

Er der tale om et meget alvorlig mølangreb, hvor det praktisk ikke er muligt at indfange alle voksne møl, kan det også være nødvendig med en professionel sprøjtning, men i de fleste tilfalde kan man selv klare problemet.

Insektgifte som er tilladt i Danmark, skulle være ufarlige for mennesker. Men hvis det bliver nødvendigt med sprøjtning, anbefaler vi alligevel at din datter holdes væk fra soveværelset et par dage, og i hvert fald ikke kommer i direkte kontakt med giften. I kan evt. flytte midlertidigt i stuen, overnatte hos venner eller bedste forældre.

Dette indlæg blev udgivet i Skadedyr. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.