Fuglerede i skorsten

to_alliker_paa_skorstenDet er den tid på året igen, hvor fuglene starter med at bygge reder i de næste få uger. I de sidste tre dage har vi modtaget flere spørgsmål  om hvordan man kan undgå fuglereder i skorsten.
 
Der er især en fugleart, som kan finde på at lave sin rede i en skorsten, lige meget om de er nedlagte eller aktive, brænder faste stoffer eller gas, denne fugl er kaldet en allike. De elsker at bygge reder i skorstene. Så her er par metoder til at finde ud af om man har reder i skorstenen, eller hvordan du kan forebygge dem.
 
Konstruktionen af en rede:
Måden alliker bygger deres rede på, er ved at skubbe grene ned i skorstenen. Hvis skorstenen er lille nok, vil de bøje grenen på midten mens de skubber grenen længere ned i skorstenen. Når de slipper grenen, kan den måske holde sig selv oppe, hvis den ikke holder sig, vil den side fast længere nede, eller bare falde igennem skorstenen. Uanset om grenen sidder fast eller ej, vil alliken bare skubbe flere grene ned, indtil de sidder fast. Hvis skorstenen har en bøjning, som tit sidder 2/3 dele oppe af skorstenen, vil de mange faldende grene tit samle sig der, og fylde skorstenen ud, indtil at grenene sidder tæt. Nogle gange kan disse propper af grene starte en brand i skorstenen, da det ikke altid består af kun grene, men kan også bestå af brugte cigaretpakker, papir, plastik, indpakning fra fastfood osv. Som reden kommer tættere på toppen af skorstenen, bliver andre materialer brugt såsom gødning, mos, græs, hår og pels og andre blødere materialer, da det er her æggene vil blive lagt. Dette danner ofte et utrolig solidt øvre lag, som består af græs eller kviste, og som er meget svært at ødelægge. Når først de er begyndt at lave rede, er der lille chance for at de vil stoppe. Dog er der få ting, du kan kigge for, hvis du mistænker at der er en fugl, der laver rede i din skorsten:
 
Grene.
Hvis du begynder at finde kviste eller andet affald i f.eks. din brændeovn eller pejs, er der stor chance for, at der er rede aktivitet.
 
Fugle aktivitet.
Brug få minutter på at holde øje med din skorsten. Du skal holde øje med fugle, der flyver frem og tilbage, og putter grene og andre ting ned i din skorsten.
 
Støj.
Hvis du normalt kan høre duer eller trafikstøj, og så det stopper, og bliver helt stille. Så kan der være noget, der blokere skakten i din skorsten.
alliker
 
Hvad kan du gøre:
Lad vær med at prøve at tænde op og ”brænde reden ud”. Du risikerer at sætte ild til skorstenen, eller fylde hele huset med røg.
Så snart du har mistænke, at der er en fugl, der laver rede i skorstenen, skal du med det samme få en skorstensfejer eller en skadedyrsbekæmper ud, så han kan rense skorstenen. Hvis du lader reden blive til slutningen af marts, vil det ofte være for sent, da reden allerede taget i brug. Her vil du være nødt til at vente til slutningen af august, før du kan fjerne reden.
Efter du får din skorsten renset, kan du installere en fuglerist over din skorsten, så du forhindrer fugle kan lave rede igen.
 
Rede fjernelse:
Dette er meget fysisk hårdt og tidskrævende arbejde. Man starter med at fjerne alt løst materiale i bunden af skakten. Derefter vil reden blive slået i mindre stykker, med en hård børste eller et metalværktøj, som er specielt lavet til at fjerne reder. Børstens størrelse vil så blive større og større, indtil reden er helt fjernet. Inden arbejdet kan betegnes som afsluttet, skal der testes at røg kan komme frit igennem skorstenen.
 
Problemer i forbindelse med reder i skorsten:
Ofte som rede sæsonen skrider frem, tørrer grenene ind og skrumper. Vægten af grenene, mudderet og fugleunger kan forårsage, at reden skrider ned af skorstenen. Det skal kun falde lidt, før at fuglene ikke kan få opdrift nok til at flyve ud, dette gør at fuglen dør inden for kort tid i skorstenen, og som sommeren forsætter, vil fluerne gøre deres ting. Dette vil tit give en fæl stank og sværm af fluer i rummet under skorstenen.
 
Opsummering:
Rede sæsonen er fra midten i marts til august, eller til at ungerne er flyvefærdige. Tegn på at du har en rede i skorstenen, er grene, meget aktivitet omkring skorstenen, skorstenen bliver ‘stille’. Hvis du mistænker at der er en rede i skorstenen, skal du lade vær med at prøve at brænde den væk, men få en skorstensfejer eller en skadedyrsbekæmper til at fjerne den. Store flue sværme er tit et tegn på en kollapset rede, eller en død fugl i skorstenen.
to_alliker_bygger_rede_i_skorsten
 
   
Dette indlæg blev udgivet i Duer, måger og alliker, Skadedyr og tagget , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.