Møl fra fuglereder

Bekæmpelse af mølVi har flere gange observeret møl som flyver rundt i badeværelset. Vi tror at de stammer fra fuglereder og trænger ind i huset gennem en ventilationskanel. Vi har nemlig et par fuglereder under tagudhæng, og evt. også under tagsten. Vi synes egentligt at det er hyggeligt med fugle og fugleunger i haven, og vil helst ikke forstyrre, men vi er også bekymret over at det kan udvikle sig til et decideret mølangreb på vores tøj osv. Hvad kan vi gøre? Pft. Anna og Jørn

Hej Anna og Jørn

Tak for jeres spørgsmål. Vi kan informere om, at der er flere måder at gardere sig mod møllenes indtrængen fra fuglereder uden at forstyrre fuglene.

En af metoderne er at fjerne de gamle reder. Møl finder sig ofte tiltrukket af det miljø, som fuglereder tilbyder, da de lever af redematerialer og foderrester. Derfor kan de og andre former for skadedyr, såsom fuglelopper, fortsætte deres udvikling i gamle reder, og i nogle tilfælde kan de forvilde sig indendørs. Møllarver kan nemlig bevæge sig over forholdsvis lange strækninger, før de forpupper sig.

 Når fuglene er færdige med at yngle i rederne, kan rederne derfor med fordel tages ned, da det i langt højere grad er stedet frem for reden, der genbruges. Fuglene lærer nemlig hurtigt, hvilket steder de bedst kan gardere sig mod rovfugle og andre trusler, og vil derfor vende tilbage, selvom gamle reder tages ned.

Møllenes formål med angreb af tøj og andre tekstiler består i at lægge æg, og møllarver kan leve i næsten alle former for plante- og stofmaterialer. Er møllene først kommet ind i huset, er det derfor vigtigt at få slået så mange voksne møl som muligt ihjel, inden at de når at lægge deres æg. Her anbefaler vi at bruge diverse insektdræbende eller mølfjernende midler. En mulighed er 4006 Elektrisk Insektdræber PlusZap, der er meget effektiv til at dræbe forskellige insekter og kan monteres hvilket som helst sted i huset, at problemet opstår. Det ultraviolette lys vil her tiltrække møllene, og det elektriske gitter omkring lyskilden vil hurtigt og hygiejnisk dræbe dem.

Et andet forslag er mølfælder. Et eksempel er 4025 Klædemølfælder, som tillokker hanmøl med kunstige hunkønsferomoner. Ved at fange hanmøllene kan hunmøllene ikke befrugtes, og hermed stoppes formeringen og æglægningen. Mølfælder kan med fordel installeres i klædeskabe eller andre steder, hvor der opbevares tekstiler, således at der forebygges og beskyttes mod møl disse steder. En 4035 Insektsuger kan også med fordel benyttes. De voksne møl kan hurtigt suges op og fjernes fra hjemmet, så de ikke længere befinder sig inden døre med muligheden for at lægge æg.

Dette indlæg blev udgivet i Insekter, Møl, Skadedyr, Tekstil skadedyr og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.