14 tips til at fange rotter

rotte_lille1Rotter har igennem menneskets historie hele tiden været en af de mest uønskede skadedyr, men selvom de ikke er ønsket nogen steder, er rotter naturligt drevet til områder med mennesker af deres instinkter. Når man tager højde for alt den skade rotter har pådraget os mennesker igennem tiden, har rottefælder hele tiden været en nødvendighed i byer og i mindre boligkvarterer. Hvis du skal vinde denne kamp mod rotterne i dit hjem, er det nødvendigt, at du kender de mest effektive metoder, man kan fange rotter på, samt hvilke lokkemidler der er bedst at bruge. Vi har derfor lavet disse 14 tips, der vil lære dig alt, hvad du har du har brug for at vide for, at du kan fange en rotte i alle situationer.  

1. Placer rottefælderne de rigtige steder: På grund af rottens instinkter, vil rotten naturligt færdes langs vægge og hegn, da den bruger dem som en guide. Det er derfor ikke sandsynligt, at du vil finde en rotte ude i det åbne f.eks. i midten af et rum. For at få den største chance for fangst med dine rottefælder, er det derfor vigtigt, at du placere dine fælder langs vægge eller lignende, hvor rotter vil færdes. Hold det også så mørkt som muligt i rummet, hvor du har placeret dine fælder. Dette hjælper nemlig med gemme rottefælden for rotten, så rotten ikke vil blive skræmt væk af synet af fælden. Du kan også bruge andre metoder til at gemme fælderne væk ved at placere fælderne inde i skabe eller under møbler, hvor rotter også tit vil færdes, fordi de kan lide at holde sig så skjult som muligt. Du kan også bruge en skotøjsæske til at gemme dine rottefælder. Her skærer du et hul i begge ender af kassen, og placere den langs væggen. Kassen vil gøre rotten nysgerrig, og når den går ind i kassen for at undersøge den, vil fælden klappe. Men den mest effektiv metode er at bruge en rottetunnel eller en rottestation. 

  PSESRTB_rottestation_inkl_rottefaelde_6[1] 2. Vælg den korrekte lokkemad: Den bedste lokkemad, du kan bruge sammen med din rottefælde er alt afhængig efter, hvilket art af rotter du er plaget af, da forskellige arter af rotter spiser forskellige ting. Den mest almindelige rotte i Danmark er den brune rotte, som er altædende. Men som er specielt tiltrukket til stærkt lugtende madvarer som f.eks. ost, fisk eller nødder, men også rosiner og chokolade. En derimod mindre almindelig art af rotter i Danmark er den sorte rotte, som er planteædende. Denne slags rotte er specielt tiltrukket af jordnøddesmør på grund af dets høje protein indhold.  Men for den bedste effekt, kan man også købe et professionelt lokkemiddel, der er specielt designet til at lokke de fleste slags rotter eller mus til. Disse er tit designet som en pasta, som der smøres ud på udløseren på en fælde.Provoke_mod_rotter[1]  3. Lær rotten at stole på fælderne: Selvom rotten har et lille hoved, er de ikke så naive, som vi mennesker går at tror. En rotte vil være mistænksom overfor nye objekter den møder, bl.a. rottefælder, hvilket der kan være skyld i at rotter styre udenom dem. Når rotter bliver ved med at komme tilbage til et område, involverer bekæmpelsen tit af, at man vænner rotterne til fælderne, inden man aktivere dem. Man lader derfor rotter spise frit af fælderne i en dag eller to, før man aktivere fælderne og lægger lokkemad ud igen. Fordi de nu stoler på fælden vil de gå over fælden uden at tænke over det, men denne gang fanger den rotten i sin vej.

4. Undgå fælderne og skræm dem væk i stedet: Hvis du ikke kan få dig selv til at dræbe rotterne men også forstår, hvorfor det er en dårlig ide at beholde dem, kan du i stedet benytte dig af elektroniske afskrækker til brug mod rotter. Disse virker ved, at de udsender ultrasoniske lyde, der har en så høj frekvens, at det kun er gnavere der kan hører lyden. Lyden vil være så høj for rotterne, at de vil føle ubehag, så de vil forlade området. Dette sker uden, at rotten tager nogen skade, og der bliver ikke efterladt noget rod eller nogen døde rotter.  Dette er et perfekt produkt at installere på dit loft eller i din kælder, hvor du ikke ofte vil være, men som vil være det perfekte sted for rotter at gemme sig. Der findes mange forskellige slags af  elektroniske afskrækkere til både et værelse, et lille eller et stort hus.

5. Hold fælden giftfri: Selvom fælden ikke har klappet efter de første par dage, betyder det ikke, at fælden ikke har haft besøg. Rotten kan nogle gange være snu nok til at stjæle lokkemaden uden at sætte fælden af, men dette er tit bare på grund af held. Du skal derfor bare prøve igen, du behøver ikke begynde at eksperimentere med at sætte gift ud til rotten eller putte gift i lokkemaden. Udover at du giver rotten en langsom og smertefuld død, kan rotten ofte bevæge sig langt, inden den dør helt. Dette betyder at rotten kunne dø et sted, hvor det ikke er muligt for dig at få rotten fjernet igen, hvilket der kan betyde, at rotten går i forrådnelse, hvilket der kan give en fæl stank i alle rum i nærheden af den døde rotte. Derudover er rottegiften tit skadelige for andre dyr og nogle mennesker, hvilket der kan skade børn eller kæledyr, hvis de kommer i kontakt med giften eller den døde rotte, der stadig har giften inden i sig. Det er derfor en god ide at holde sig til almindelige fælder.

6.Vær sikker på du bruger de rigtige fælder: En almindelig husmus er normalt 6cm til 10cm lang med en ligeså lang hale, mens den brune rotte derimod er 17,5cm til 25,5cm lang med en ca. 18 cm lang hale. Derfor er er det også nødvendigt, at man bruger rottefælder der er større end musefælder. Tit er det bare et problem for husejere at kende forskel på mus og rotter, samt hvilken af dem man har med at gøre. Så inden du vælger, hvilken slags fælder du skal bruge, er det vigtig, at du finder ud af om, det er rotter eller mus, du har med at gøre. Til at starte med er fodspor fra en brun rotte omkring 2cm i diameter, hvorimod musens fodspor tit vil være under 1cm i diameter. Rottens afføring er også på størrelse med græskarfrø, mens musens er på størrelse med et solsikkefrø. Derudover vil mus for det meste kun være aktive indendørs, hvorimod rotten både er aktiv inde og ude.  På grund størrelsesforskellen på de to gnavere skal rottefælder også være min. dobbelt så store som musefælder.

  7. Brug handsker når du holder ved en rottefælde: Det er bedst, at du har handsker på, når du sætter fælder op, og når du tilføjer lokkemaden. Dette er fordi rotter for det meste er være bange for lugten af mennesker, og de vil tit opfange lugten fra olierne i et fingeraftryk. Hvis du skulle komme til at røre en fælde med dine bare hænder, er det en god ide, at du inden, du sætter den, vasker den med varmt vand. Selvom fingeraftryk ikke gør fælden helt ubrugelig, vil de mindske chancerne for at fange en rotte. 

8. Brug elektroniske rottefælder: Hvis rotteproblemet er indenfor i dit hus, garage eller kontor, kan det nogle gange være en fordel, at bruge elektriske rottefælder i stedet for almindelige klapfælder. Dette er fordi  elektriske rottefælder dræber rotten med elektrisk stød i stedet for en metalklap der maser rottens krop til den dør. Dette betyder, at der ikke er risiko for, at der bliver efterladt noget blod eller andre dele fra rotten omkring fælden, da stødet kun vil stoppe rottens hjerte, så den nemt kan fjernes efter den er død.  Derudover har elektriske rottefælder den fordel, at de tit ikke har brug for at blive sat igen, da den kører på batterier, der holder fælden klar, indtil batterierne løber ud. 9.Brug så mange fælder der er brug for: Hvis du mener, at det kun er en enkelt rotte, du er angrebet af, er det som regel nok med en eller to strategiske fælder placeret i dit hus for at fange rotten. Men hvis du derimod er angrebet af mange rotter, kan det være nødvendigt at bruge op mod et dusin fælder der er placeret forskellige steder i dit hjem.  Når du sætter fælder op er det også vigtigt, at du gør dit hjem mindre velkommen overfor rotter. Dette gør man ved sørger for, at der ikke ligger madvarer frit fremme, samt sørger for et ens affald bliver forseglet ordentligt og jævnligt smidt ud i affaldscontaineren. 

10. Placer fælderne rigtigt langs væggene: Der er to grunde til at rotten færdes langs væggen. Den ene grund er, at den i mørket bruger sine knurhår til at føle sig frem. Væggen virker derfor som den perfekte vejviser, fordi så længe dens knurhår rører væggen ved den at den er på den rette vej. Den anden grund er, at den er mere beskyttet langs væggen, da den kun har en side, den skal holde øje med trusler fra. Det er derfor bedst, hvis man placere rottefælderne i en 90 graders vinkel med væggen, hvor udløseren peger mod væggen. Så hvis alt går godt, vil rotten løbe over udløseren, når den færdes i mørket, hvilket der vil udløse klapfælden og fange rotten. For største chance for fangst er det bedst, hvis du placere fælderne minimum 4,5 meter fra hinanden. Så du kan dække et meget større område med et mindre antal fælder. 

11. Stop rotten inden den kommer ind i huset. Når rotter invadere et hus, er det ofte fordi, at der er en stor mængde af rotter i nærheden. Så hvis dit hus er angrebet, men din nabos ikke er, er det med stor sandsynlighed dit hjem der er dårligt beskyttet. For at sikre dig, er du først nødt til fylde alle revner og sprækker, som de kan klemme sig ind af. Derefter er det vigtigt, at du tjekker om de har haft andre veje ind i din bygning. Dette kunne f.eks. være træer eller buske der har grene der overlapper med dit tag, så rotterne kan bruge dem til at kravle op af, og derved få adgang til dit hjem. Du kan derudover også placere rottefælder omkring kanten af hegn i haven eller på terrassen. Så du kan fange rotten inden den kommer indenfor.

12. Fang flere rotter på engang: Du er i stand til at fjerne en stor mængde rotter på en nat, hvis du planlægger forud. For at gøre dette er du nødt til at opsætte et ”lokkemads område”, der f.eks. kunne bestå af en større bunke korn eller lignende, som ville lokke flere rotter til. Derefter sætter du fælder med lokkemad på omkring bunken, som ikke er aktiveret. Efter du har gjort dette i et par dage, aktiverer du alle fælderne, så når alle rotterne igen kommer for lokkemaden, vil du være i stand til at udrydde en stor mængde af rotterne, hvilket der markant vil formindske deres antal. Måske så meget, at de ikke vil være i stand til at formere sig mere. 

13. Større operationer er nødvendigt for større bygninger:  Når man skal bekæmpe rotter i kontorbygninger eller i fabrikker er det en meget større opgave end, når man skal bekæmpe rotter i et hus. Hvis flere etager har tegn på at være angrebet af rotter, er du nødt til at finde roden til problemet. De kunne have været kommet ind i bygningen fra ventilationsskafter, kældre eller selv fra toiletterne. Først når man har fundet stedet, hvor de er kommet fra, og har fået fikset problemet, kan man starte med at bekæmpe rotterne med fælder. Her placeres fælderne langs væggene, som man ville gøre i et almindeligt hjem. Vær sikker på du får sat fælder op i mørke områder eller rum, hvor der opbevares skrald. 

14. Brug fælder der dræber rotten med det samme:   De bedste fælder er dem der dræber rotten med det samme, de bliver fanget, så de ikke skal være levende mens de bliver kvalt eller have en lang og smertefuld død. Det er derfor bedst at bruge kraftige klapfælder der hurtigt vil aflive rotten, eller elektriske rottefælder, der dræber rotten med det samme den får stød, inden rotten kan mærke smerte. Husk dog også at rengøre huset grundigt, efter du har fanget en rotte, så du får fjernet alle de bakterier, som rotten nu måtte have slæbt med sig.

Dette indlæg blev udgivet i Rotter, Skadedyr og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.