Et stort hvepseår?

stor_gedehamsEfter hver mild vinter vi har, vil man mange gange hører folk snakke om, hvordan dette år vil blive et stort hvepse år, fordi de mener, at flere hvepsedronninger overlever deres vinterhi, og derfor vil der være mange flere hvepsebo der bliver lavet i foråret. Men jeg mener ikke, at dette nødvendigvis er sandt.

Hvis hårde kolde vintre påvirkede antallet af, hvor mange dronningehvepse der overlevede vinteren, så ville man jo forvente, at man aldrig ville finde hvepse i Sibirien med sine iskolde vintre, hvor der kan blive ned omkring -40 grader celsius. Men så ville man tro forkert, fordi der er stadig hvepse i Sibirien om sommeren. Så vores vintre her i Danmark vil ikke kunne hamle med Sibiriens vintre, og derfor burde hvepse heller ikke blive påvirket lige meget om, vi har en mild eller lang og kold vinter.

Faktisk vil jeg argumentere for, at milde vinter og tidlige forår er værre for hvepse end lange og kolde vintre. Har vi nemlig en mild vinter med stabile temperaturer fra januar til februar, kan vi ofte få mildere temperaturer allerede de efterfølgende måneder. Dette vil betyde, at nogle af hvepsedronningerne vil komme ud af deres vinterhi tidligt i slutningen af marts eller i starten af april måned, hvor der ikke vil være noget føde tilgængeligt for dronningen endnu, og hun vil derfor sulte ihjel. Dette er fordi dronningen har brug en nektarbaseret fødekilde, når de kommer ud af deres hi for at overleve, men planterne er ikke sprunget ud endnu, så der er ikke noget nektar tilgængeligt.hvepsedronning_i_april

Der sker også meget ofte at efter varme og solrige marts og april måneder kommer der kold,  regnfuld og blæsende vejr i maj, og det er heller ikke så godt for et nyt startede hvepsebo. 

Så for at konkludere, vil jeg mene at mildere vintre og tidlige forår er værre mod hvepse end kolde og lange vintre er, da de milde temperaturer vil få dronningerne ud af deres hi tidligt, hvilket der vil få dem til at sulte ihjel. Derfor mener jeg også, at det er de kolde vintre der producere det højeste antal hvepseboer.

Dette indlæg blev udgivet i Hvepse, Skadedyr og tagget , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.