Mus:

Pris på bekæmpelse
Bekæmpelse af mus
Mus: Skadevirkning
Mus: Udseende
Mus: Adfærd
Mus: Livscyklus
Mus: Spor
Mus: Overtro
Mus: Ordsprog
Bestemmelsesnøgle

Bekæmpelse af skadedyr for både private og virksomheder siden 2007

Mus: forebyggelse, bekæmpelse og regulering

Vores reguleringsmetode for mus er hovedsageligt musefælder (både smækfælder og fælder til massefangst) og musegift (som vi kun bruger udendørs og kun efter nærmere aftale).

I de fleste tilfælde anbefaler vi musefælder og ikke gift. Vi bruger normalt 10-15 smækfælder: antal af fælderne er udslagsgivende for effektiviteten. Fælderne placeres der hvor musene er særdeles aktive og har deres færden, normalt i hjørner eller langs væggen.

Fortrækker man at fange mus levende og genudsætte dem i det fri, kan vores massefangst fælder med fordel bruges.

 

Brug af gifte skal altid gøres med stor omtanke og  udvisning af hensyntagen til det omgivende miljø. fordi :

- Giften virker kun, hvis musene æder tilstrækkeligt af det. Husmus husker mange forskellige smage og undgår al mad, der smager dårligt. Mange mus er også blevet immune over for gift, så det er ikke altid, at resultatet bliver, som man ønsker.

- Bruger man giften indenfor, vil det ofte medføre, at døde mus ligger på utilgængelige steder, fx under gulvbrædderne eller bag panelet, og udvikler en meget ubehagelig stank, ligesom de tiltrækker spyfluer og flæskeklannere og bliver udklækningssteder for dem.

- Har man nogen kæledyr der bor i huset, kan giften være særdeles farlig både i sig selv men også hvis musene opfattes som byttedyr og forinden har indtaget gifte. Giften som er lagt udenfor, kan også være farlig for fugle og andre dyr i haven, idet mus generelt er byttedyr for mange andre dyrearter.

 

Til bekæmpelse af mus findes gifte med chloralose og med antikoagulanter.

Chloralose eller alphachloralose er et bedøvelsesmiddel, og de små dyr dør af varmetab. Disse midler virker forholdsvis hurtigt, men kan kun anvendes ved temperaturer under 16ºC. Musegift med chloralose er ikke giftig for mennesker eller større dyr, men den er stadig giftig for fugle, der spiser døde mus.

Den anden gruppe af musegifte indeholder antikoagulanter, der giver dyrene indre blødninger.  Musene skal normalt æde af disse midler nogle få dage, hvorefter der går yderligere nogle dage (op til 4-5), inden musene dør. I denne periode kan musene nå at gemme sig mange steder. Vi anbefaler at disse midler bruges i massefangstfælderne således at musene ikke kan undslippe efter at have spist giften, derved undgås generne ved døde mus og risikoen for rundspredning af gifte til andre dyrearter. Musegifte med antikoagulanter er farlige ikke kun for mus, men også for mennesker, syr og fugle.

Musegifte med antikoagulanter er ikke længere godkendt til private og må kun bruges af professionelle skadedyrsbekæmpere.

 

Mus: forebyggelse

Frem for alt må man søge for at gøre det så vanskeligt som muligt for musene at trænge ind i bygningerne.

I den kritiske tid om efteråret må vinder og døre holdes lukkede, knuste ruder må erstattes, ventilationsriste efterses, og i det hele taget må man sørge for at lukke alle åbninger, som musene kan tænkes at benytte. Alle revner, huller og sprækker større end et tuschlåg fyldes med cement eller spartelmasse. Det er ikke anbefalet, at træ bliver brugt til at fylde disse huller, da mus er i stand til at gnave sig igennem dette.

Det er imidlertid ikke let at spærre adgangen for en mus, der kun kræver et meget lille hul for at slippe ind. Blot hulet er så stort, at den kan presse hovedet igennem, kan resten af kroppen også klemmes ind. En unge på 5-6 g og som lige er begyndt at kunne klare sig selv, kan komme gennem en åbning med en diameter på cirka 7 mm, og en voksen husmus kan passere et cirka 15 mm stort hul.

Renlighed kan også have en effekt på angreb af skadedyr. Vær sikker på, at du vasker alle beskidte tallerkner med det samme efter, at de er brugt. Mad bør opbevares i glas- eller metalbøtter med tæt lukkende låg. Mus får det meste af deres vand fra indsamlede madstykker, så ingen brødkrummer eller små stykker mad bør ikke efterlades på borde eller gulve.

Når et hjem allerede har mus, vil de forebyggende metoder ikke være nok til at slippe af med musene.

 

Hvad kan du selv gøre for at undgå at musene invaderer din bolig :

- Kældervinduer skal altid være lukkede, ruderne i kælderen hele og kælderdørene slutte tæt.

- Dæk alle huler i muren, der er mere end 7 mm brede, f. eks. ventilationsåbninger, med fintmasket trådvæv.

- Forsyn lodrette rør med en metalskærm, som musene ikke kan forcere.

- Overvej om nogle træer og andre planter, som vokser højt op af muren, skal fjernes.

- Madvarer må være tilgængeligt for musene og bør opbevares i køleskabet eller i lukkede plastik-, metal- eller glasbeholdere.

- Køkkenaffald og madrester skal fjernes regelmæssigt, specielt om aften

- Overvej at skaffe en huskat, som er en af musens helt store fjender

 

Elverdan anbefaler til gør-det-selv bekæmpelse af mus:

- Rotteklapfælde KNESS - en stor og kraftig klapfælde, som kan bruges til både rotter, men også til alle slags mus, inkl. husmus og halsbåndsmus, som er betydelig større end husmus, og ikke altid kan fanges i almindelige musefælder.

- Lokkemiddel PROVOKE af Bell Laboratories (USA) - indeholder ingen giftstoffer, tiltrækker mus med duft.

- Trip-Trap musefælde til levende fangst - en gennemsigtig fælde med ventilation

- Museklapfælde med lokkemiddel (pre-baited) - det er meget nemt at aktivere fælden, og efterfølgende fjerne en død mus.

- Gennemsigtig musestation inkl. klapfælde - specielt anbefales til familier med små børn eller kæledyr

- Elektrisk musefælde - slår musen ihjel på en nem, hurtig, human og hygiejnisk måde.

 

Husk: det er bedre at have installeret 10 musefælder i 1 uger, end 1 musefælde i 10 uger!

 

Startside
Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere
Mosegris
Muldvarp
Murbier
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Stankelben/gåsebille
Sølvfisk
Væggelus
Ukrudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job