Møl:

Pris på bekæmpelse
Bekæmpelse: fødevarer
Bekæmpelse: tekstiler
Klædemøl
Pelsmøl
Melmøl
Frømøl
Tofarvet frømøl
Andre møl

 

 

Bekæmpelse af skadedyr for både private og virksomheder siden 2007

Frømøl: Udbredelse

Frømøl (Hofmannophila pseudospretella) stammer højst sandsynligt fra Asien, men er nu udbredt over næsten hele kloden. I Danmark lever frømøl i naturen, og larverne findes ofte i fuglereder, hvor de lever af foderrester og af selve redematerialet. I følge forskellige undersøgelser, er praktisk sagt alle rederne hos duer, alliker, gråspurve og bysvaler inficeret med frømøl.

Fra fuglereder under taget kan de voksne møl forvilde sig indendørs, så frømøl vil man kunne se med mellemrum i ethvert hus.

Frømøl: udseende

Frømøl er en ret stor mølart - op til 1,5 cm langt. Møllet har bronzebrun farve, med nogle små mørke pletter på forvingerne. Larverne kan være ca. 16 mm lange. De er hvidlige med mørkebrunt hovedet. Puppestadiet tilbringes i en torpedoformet, brunlig kokon.

Frømøl: biologi

Et hun-frømøl lægger sine æg enkeltvis og kan under gunstige vilkår lægge op til 600 æg. Normalt er der kun tale om én generation om året.

Larverne udvikler sig meget langsomt. Hvis kårene bliver ugunstige, kan larvernes udvikling gå helt i stå i en periode. De går over i en hvilefase, som kan være en følge af lave temperatur eller af lav fugtighed, og genoptages først, hvis forholdene bliver fordelagtige. Frømøllets larver er specielt følsomme for udtørring. Hvis luftfugtigheden konstant er under 80%, kan de ikke gennemføre deres udvikling.

 

Frømøl: skade

Frømøllets larver er næsten altædende og kan leve i mange forskellige slags ting. Som det danske navn antyder, kan de findes på kornlofter og frølagre, og de kan angribe alle former for plantestoffer, f.eks. mel, gryn og tømælk.

Det er nu især som tekstil-skadedyr de gør sig bemærkede, og de store og grådige larver kan anrette betydelig skade på f.eks. gulvtæpper eller møbelbetræk. Larverne kan gnave af tæppet, selvom det er rimeligt effektivt imprægneret over for  almindelige klædemøl.

De kan også angribe fugtige lædervarer (f.eks. bogbind), gnave i fejelister ved fugtige ydervægge og korkgulve i klamme rum, men skaden er normalt overfladisk. Spindtråde med rester af puppekokoner og ekskrementer viser, at det drejer sig om en møllarve.

Startside
Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere
Mosegris
Muldvarp
Murbier
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Stankelben/gåsebille
Sølvfisk
Væggelus
Ukrudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job