Hvordan man slipper af med hvepse

Når sommerhalvåret begynder, er det desværre ikke kun varmen og det gode vejr der kommer tilbage, hvepsedronninger der har været i hi igennem vinteren, begynder også her at vågne op igen. Det første en hvepsedronning gør, når den vågner er at lede efter et sted, hvor den kan starte en ny hvepsekoloni. Skulle du være så uheldig, at de vælger at bosætte sig på din ejendom, kan du forvente at se et øget antal hvepse både indenfor og udenfor dit hjem, hvilket der for mange mennesker kan virke skræmmende. Selvom hvepse er nogle af de mest aggressive insekter, som vi har i Danmark, så stikker de normalt kun, hvis de føler sig truet. Dette sker dog tit ved uheld, hvor personen ikke har lagt mærke til hvepsen. For de fleste mennesker vil hvepsestik kun resultere i smerte og hævelser omkring stikket, de kan dog desværre også i nogle sjælende tilfælde være dødelige, hvis personen skulle være allergisk overfor hvepsegiften. Det er derfor altid en god ide at gøre, hvad du kan for at slippe af med hvepsene, vi har derfor samlet nogle tips til, hvordan du holde dit hjem frit for hvepse herunder.

Forebyggelse af hvepsebo

Det er altid bedre at sørge for, at hvepsene aldrig bygger deres bo på din ejendom i første omgang, end det er at bekæmpe en fuld koloni af hvepse. Du kan let gøre dit hjem mere uvelkommen for hvepse ved holde skraldespande lukket og holde områder omkring dit hjem frit for madvarer og andre sødesager. Hvepsene vil nemlig normalt ikke vælge at bosætte sig i et område, hvis der ikke er føde i nærheden.

Du kan også forebygge hvepse ved at fjerne potentielle placeringer, hvor hvepsene kunne bygge deres bo. Hvepsedronninger vil normalt lede efter et område der isoleret og beskyttet fra vejret at starte deres koloni i. Dette kunne f.eks. være hulrum i mure, under træer, i skure/garager, under udhænget af et tag, i loftrum og lignende placeringer. Det er derfor en god ide at fjerne så mange af disse mulige placeringer for et hvepsebo som muligt, hvilket der f.eks. gøres ved at tættende skure og mure, så de ikke længere har adgang til hulrummene.

Derudover er det også altid en god ide at jævnligt tjekke efter nye hvepsebo igennem foråret og starten af sommeren, da det altid vil være nemmere at bekæmpe et nyt hvepsebo, hvor der ikke er et stort antal hvepse endnu. Nye hvepsebo er normalt på størrelse med en golfbold og kan være svære at se. Det er derfor vigtigt, at du grundigt tjekker loftrum, skure og garager, da de her har mange gemmesteder, hvor de kan være.

Et andet gammelt trick, som man kan bruge til at forebygge hvepse, er ved at lade gamle hvepsebo blive hængende. Det kan måske lyde underligt ikke at fjerne dem hurtigst muligt, men hvepse vil kun bo i et hvepsebo over en sæson, hvorefter alle arbejderhvepse dør, mens nye hvepsedronninger forlader kolonien for at finde et sted, hvor de kan gå i vinterhi. Efter et hvepsebo er forladt, så vil nye hvepsedronninger i de fleste tilfælde ikke bosætte sig i områder med gamle hvepsebo, da hvepse er meget territorielle. Så hvis du døjer med, at der hver sommer kommer et hvepsebo samme sted, kan du med fordel lade boet blive hængende, hvis den ikke er til gene. På denne måde vil der næste sæson ikke være et aktivt hvepsebo i samme område. Du kan også købe et kunstigt hvepsebo for at minimere sandsynlighed for at få et nyt aktivt hvepsebo et bestemt sted. 

Et kunstigt hvepsebo

Hvordan man fjerner et hvepsebo

Den nemmeste metode at fjerne et hvepsebo på er ved at vente til, at hvepsene selv forlader boet i slutningen af sommeren. Når hvepseboet er forladt, kan du fjerne det uden at risikere at blive stukket.

Dog hvis et hvepsebo enten er til gene eller til fare for mennesker kan det være nødvendigt at bekæmpe hvepseboet inden da. At bekæmpe et hvepsebo kan være meget farligt, hvis man ikke gør det på den rigtige måde, og man ikke har det nødvendige sikkerhedsudstyr på. Så snart et hvepsebo angribes vil alle hvepsene i og omkring boet føle sig truet og gøre alt for at beskytte deres bo. Hvis du derfor ikke har det rigtige sikkerhedsudstyr på, kan du hurtigt blive stukket mange gange. Selvom du ikke er allergisk overfor hvepsestik, så kan 30-40 stik indenfor en kort tidsperiode stadig være dødeligt. Vi anbefaler derfor kraftigt, at du kontakter en professionel skadedyrsbekæmper til at fjerne hvepseboet, hvis du ikke har erfaring med bekæmpelse af hvepse.

Vælger du at bekæmpe hvepseboet selv alligevel, er det vigtigt, at du grundigt læser op på de forskellige bekæmpelsesmetoder, så du kan vælge den metode der passer bedst til din situation. Det er en god ide at vente til, at det bliver mørkt udenfor, inden du begynder bekæmpelsen af hvepseboet, hvepsene vil nemlig på dette tidspunkt vil være mindst aktive, og flest hvepse vil være samlet indeni hvepseboet. Herefter kan boet f.eks. behandles med en insektgift beregnet til bekæmpelse af hvepse. Dog er de fleste af disse insektspray der kan købes i butikker ofte kun effektive imod mindre hvepsebo, hvor professionelle skadedyrsbekæmpere kan have adgang til mere effektive insektgifte. Prøv aldrig selv at bekæmpe et hvepsebo, hvis du mistænker, at du er allergisk for hvepsestik.

Et hvepsebo er fjernet
Dette indlæg blev udgivet i Hvepse, Skadedyr og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.