Forskellige metoder du kan bekæmpe muldvarpe på

Langt de fleste haveejere kender irritation ved at gå ud i sin have og se, at græsplænen eller blomsterbedene er blevet ødelagt af muldvarpeskud. Derudover kan muldvarpen også grave sten med op i deres jordskud, som der yderligere kan ødelægge plæneklippere. Der er findes dog flere metoder, hvorpå du selv kan bekæmpe muldvarpene, så du endeligt kan få bugt med dit muldvarpeproblem. Vi har derfor herunder samlet de mest effektive metoder, som man kan benytte til at bekæmpe muldvarpe med. Fordi muldvarpen kan udvide sit tunnelnetværk ca. 5,5m i timen, så er det en god ide, at du starter bekæmpelsen hurtigst muligt, efter at du har set tegn på muldvarpeaktivitet lige meget, hvilken bekæmpelsesmetode du bruger.

Professionel bekæmpelse af muldvarpe kan ofte være nødvendig.

Muldvarpefælder

Den mest effektive metode til at bekæmpe muldvarpe i din egen have eller på andre græsarealer, er også den metode, som man hører mest om, nemlig ved brugen af muldvarpefælder. Der findes dog mange forskellige typer og mærker af fælder, der både kan variere i deres virkemåde og deres effektivitet.

Den mest kendte type af muldvarpefælderne er muldvarpesaksen. Som navnet angiver virker en muldvarpesaks ved, at dens sakseformet ende hurtigt lukker sig omkring muldvarpen, når den prøver at kravle igennem saksen. Dette vil hurtigt dræbe muldvarpen, inden den kan slippe fri fra muldvarpesaksen. Du kan herefter let afskaffe den døde muldvarp ved at åbne saksen op igen over en affaldscontainer eller lignende. Langt de fleste salgs af muldvarpesakse har også den fordel, at de selv kan indikere, hvornår saksen er blevet udløst. Du kan derfor både nemt og hurtigt se, hvilke fælder du skal tømme, uden at du skal grave alle fælderne i din have op. Muldvarpesaksen er derfor også tit den muldvarpefælde, som de fleste foretrækker at bruge grundet dens lave vedligeholdelse.

Muldvarpefælde SuperCat

Der findes dog også typer af muldvarpefælder der er designet til levende fangst af muldvarper, hvis du ikke kan lide tanken om at slå muldvarpen ihjel. Disse typer af muldvarpefælder vil oftest skulle placeres i muldvarpens tunnelsystem ligesom muldvarpesaksen skal. Dog er disse typer af fælder designet med et rør, hvor der normalt ville være en saks. Rørets ender vil herefter lukke røret til, når en muldvarp kravler ind i røret, hvilket der vil fange muldvarpen inde røret. Med muldvarpefælder til levende fangst er det vigtigt, at du som minimum tjekker op på fælderne en til to gange om dagen, så muldvarpen ikke når at lide i fælden. Efter at du har fanget en muldvarp, kan du slippe den fri igen langt fra din ejendom, så den kan leve videre et andet sted end din have.

Muldvarpetunnel til levende fangst af muldvarpe

Ligegyldigt hvilken type af muldvarpefælde du bruger, er dens placering meget vigtig for dens effektivitet. Muldvarpen bruger nemlig ikke hele sit tunnelsystem lige meget, og den vil også nogle gange grave en tunnel, som den aldrig vil benytte igen. Så hvis du skulle komme til at placere en muldvarpefælde i en af disse ubrugte tunneler, vil du se lidt til ingen succes med dine fælder. Det er derfor vigtigt, at du finder en aktiv tunnel at placere dine fælder i. Du kan let finde aktive tunneler ved presse jordet fra muldvarpeskud ned i tunnelen igen. Efter omkring et døgn, kan du tjekke, hvilke muldvarpeskud der er blevet gravet op igen af muldvarpen, hvilket der indikerer, at det er en aktiv tunnel, som du kan bruge til at placerer fælder i. Du kan også øge dine chancer for fangst ved at placere flere muldvarpefælder flere steder i tunnelsystemet på samme tid.

Muldvarpesaks professionel 

Muldvarpeskræmmere

En anden metode du kan bekæmpe muldvarpe i din have, er ved at opsætte de såkaldte muldvarpeskræmmere. Muldvarpeskræmmerene virker ved, at de stikkes i jorden, hvorefter de vil udsende vibrationer igennem jorden. Disse vibrationer bliver normalt udsendt med en frekvens på omkring 400-600Hz. Når muldvarpen mærker disse vibrationer i jorden, vil de føle ubehag, da det mindsker muldvarpens sanser. Muldvarpen vil derfor forlade området inden for et par dage til en uge. De fleste af muldvarpeskræmmerene på markedet har også den fordel, at de oftest er indbygget med en solcelle og et genopladeligt batteri, så skræmmeren kan virke hele døgnet rundt. En muldvarpeskræmmer har normalt også rækkevidden til at kunne dække de fleste haver eller arealer på omkring 500-600m2.

Det er dog meget varierende resultater folk har haft, når de har brugt muldvarpeskræmmerene i deres have. Nogle personer har set en tydelig effekt af, at de har installeret en muldvarpeskræmmer i deres have, hvorimod andre personer ikke har set nogen effekt fra deres muldvarpeskræmmer. Vores erfaring er, at muldvarpeskræmmere har den største effekt, hvis de bliver installeret i fladt terræn med forholdsvis hård jord, som ikke blokere vibrationerne. Så skulle din have være meget ujævn og bestå af blød lerjord, så kan det måske være en god ide at kigge på en anden løsning på dit muldvarpeproblem.

Muldvarpeskræmmer solar

Kemisk bekæmpelse af muldvarpe

Der findes også kemiske bekæmpelsesmetoder mod muldvarper, men langt de fleste af disse metoder er enten ulovlige at benytte i Danmark eller de er begrænset til professionelt brug. Der findes dog en kemisk bekæmpelsesmetode mod muldvarpe, som privatpersoner lovligt kan bruge i deres haver. Her anvender man giftstoffet karbid til tvinge muldvarpene væk fra deres tunnelsystemer. Karbid bruges ved, at der placeres et par karbidsten i muldvarpens tunnelsystem, hvorefter der hældes en smule vand på karbidstenene, og der lukkes herefter for tunnelsystemet igen. Når karbidstenene kommer i kontakt med vand, vil der ske en kemiskreaktion, som der vil skabe en masse gas hovedsageligt bestående af calciumacetylid. Denne gas vil hurtigt sprede sig igennem muldvarpens tunnelsystemer. Når muldvarpen lugter gassen, vil den hurtigt grave sig væk fra området, så den igen kan trække vejret. Det er dog ikke risikofrit at benytte karbid til bekæmpelse af muldvarpe, da gassen der bliver skabt er yderst brandfarlig. Det er derfor også altid vigtigt, at du aldrig benytter karbid i nærheden af flammer, gnister, børn eller kæledyr. Du må heller aldrig indånde gassen direkte.

Karbid

En anden kemisk bekæmpelsesmetode der er kendt i Danmark, er ved at bruge fosforbrinte. Måden fosforbrinte bliver brugt på minder meget om, hvordan man bruger karbidsten. Fosforbrinte vil dog i stedet skabe en meget giftig gas, der vil dræbe alle muldvarpe i tunnelerne. Fordi gassen er så giftig, er det heller ikke tilladt, at bruge/købe midlet i Danmark, uden at man taget et specielt kursus i at bruge stoffet. Så selvom fosforbrinte er utroligt effektivt mod muldvarpe, så bruges det kun af professionelle skadedyrsbekæmpere.

Professionel bekæmpelse af muldvarpe

Det kan være en fordel at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper til løse dit muldvarpeproblem, hvis du ikke tidligere har erfaring med bekæmpelse af muldvarpe, eller hvis du bare ønsker at slippe af med muldvarpene hurtigst muligt. Professionelle skadedyrsbekæmpere har normalt også adgang til de mest effektive bekæmpelsesmetoder som f.eks. fosforbrinte som er nævnt tidligere, de mest effektive.

Pga. af migration af muldvarpe, den bedste løsning i de fleste tilfælde er  abonnement på bekæmpelse af muldvarpe,  meget gerne i samarbejde med naboer.

Dette indlæg blev udgivet i Muldvarp, Skadedyr og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.