Mus i et sommerhus

musKasper J. fra Ebeltoft spørger: Jeg har lige været i mit sommerhus i denne weekend, og opdagede både museekskrementer og udelagte havehynder. Er det muligt at undgå at muserne kommer til sommerhuset om vinteren?

 

museekskrementer_1

Hej Kasper

Der er rigtig mange, der har problemer med mus om vinteren. Flere musearter bor frit i naturen om sommeren, men søger ind i huse om efteråret. Den største skade laver musene typisk i sommerhuse, hvor de lever fuldstændig uforstyrret om vinteren. Et musekoloni på 3 – 6 stk. kan gøre store ødelæggelser på både gulve, møbler, tøj, bøger, isolering, ledninger og mange andre ting ved at gnave i dem.

mus_i_sommerhus_moebler

Det er svært at forbygge det. Du kan selvfølgelig undersøge sommerhuset grundig hele vejen rundt om huset for at se om der skulle være nogle steder hvor musene kan komme ind, og så prøve at lukke hullerne, men det er næsten en umulig opgave. Mus behøver ikke et ret stort hul eller revne for at komme ind, 7 – 8 mm er nok. Hvis du vælger at tætne hullerne, så skal det være med cement elle stål, da plastic og træ ikke er tilstrækkelig til at holde dem ude, de gnaver simpelthen igennem. mus_rotter_kryb_afskraekker_2

En anden måde at forhindre at musene etablere sig i sommerhuset, er at installere elektroniske museafskræmmere, baseret på ultralyd. Sådan en afskræmmer gør, at musene ikke kan lide at være i huset, og vil højst sandsynligt vælge et andet sted at bosætte sig.

Den nemmeste måde at beskytte sit sommerhus fra mus, er at opstille museklapfælder. Brug 5-10 musefælder udendørs og 5-10 indendørs rundt i huset. Du kan som lokkemiddel bruge f.eks. rosiner, spegepølse eller æblestykker. Det er meget vigtigt at lokkemidlet sidder godt fast i fælderne så at det er besværligt for musene at tage det. Det er også en god ide at når du anskaffer dig fælderne at du ikke køber dem for små. Køb helst klapfælder som er beregnet til både mus og rotter. F.eks. halsbåndsmus, som ofte husere i danske sommerhuse om vinteren, er temmelig store, og kan ikke fanges i en almindelig musefælde. Husk at fasgøre fælderne med snor eller søm, så musen ikke kan løbe væk med fælden, hvis fælden mod forventninger rammer forkert og ikke slår musen ihjel med det samme.

Fælderne udendørs bør sættes i specielle muse- eller rottestationer. Muse- eller rottestation er en kasse hvori man kan stille fælden så det kun er de mus eller rotter der går ind i kassen der bliver slået ihjel og den beskytter andre dyr f.eks. katte og hunde fra at få et slag af den kraftige fælde.

Er man naturentusiast og har man en rimelig stor grund, så findes der også en lidt mere indviklet måde at beskytte sit sommerhus. Man kan nemlig opsætte en siddepind hvor rovfugle kan sidde på. Under pinden sætter man en spand hvor der er boret et hul i så musen kan komme ind til noget lokkemad som man har lagt i spanden, lokkemaden kan være æbler, korn eller majs. Ved hullet skal man lave en lille klap eller sluse, som lukker i når musen er gået ind så den ikke kan komme ud igen. På den måde kan man komme af med musen og samtidig hjælpe rovfuglene med fødesøgningen. Rovfuglene skal man passe på, da der går en del tabt i den danske natur, bl.a. fordi de spiser mus som har fået gift.

Inde i sommerhuset er det vigtig at man fjerner al mad og madrester. Det der er evt. tilbage skal i tætsluttende emballage, så musen ikke kan lugte det eller gnave sig igennem. Musen kan en formidabel lugtesans, og madrester kan tiltrække mus udefra.

Og meget vigtigt: prøv at undgå alle form for gift i sommerhuset, det vil skade naturen, og det kan også forårsage, at der ligger døde mus under gulvet og stinker.

mus_i_sommerhus_hul_i_gulvet

Dette indlæg blev udgivet i Mus, Skadedyr og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.