Et lille hvepsebo med et enkelt hveps

hveps_1et_lille_hvepseboJeg har i dag fundet et nyt hvepsebo i vores skur. Det var kun ca. 4 cm i diameter og der synes kun at være en enkelt hveps der svæver rund omkring det.  Jeg har vippet det ned og det ligger nu på jorden udenfor. Hvad sker, bygger dronning et ny et andet sted? Skal jeg knuse boet? Hvad kan jeg gøre at få den eller dem til at bygge et helt andet sted?  På forhånd tak, Pete

 Hej Pete

Hvepsesæsonen er lige begyndt, og i starten er hvepsedronningen alene om at bygge hvepseboet. Så snart et lille hvepsebo er lavet, lægger hvepsedronningen de første æg, og får snart virkelig travlt: hun fortsætter med at udvide boet, lægger flere æg, finder foderet til sig selv, og så begynder snart at fodre de første hvepselarver. Om ca. 1 måned udklækker de første arbejdshvepse, som går straks i gang med at hjælpe dronningen og beskytte boet. Fra den dag er dronningens eneste opgave er at lægge æg, resten søger arbejdshvepsene for.

Det gør ikke en stor forskel om du knuser hvepseboet på jorden eller ej: hvepse æg og hvepselarver vil blive tabt alligevel, og dronningen vil ikke fodre dem på jorden. Den vil prøve at starte et nyt hvepsebo, måske det samme sted eller et sted lige i nærheden.

For at forbygge at hvepsedronningen bygger boet det samme sted, kan du evt. spraye lidt hjortetaksolie, eller salmiakspiritus på, det kan somme tider få dronningen til at flytte. Ville du hellere helt af med dronningen, skulle du have sprøjtet insektgift der hvor hvepseboet sad. Dronningen kommer altid tilbage for at inspicere boet, får giften på benene og dør temmelig hurtigt.

Men jeg vil også advare dig: når hvepseboerne hen på sommeren bliver større, kan det være en meget dårlig ide blot at slå hvepseboet ned eller itu uden at slå hvepsene ihjel først. Det kan også være direkte livsfarligt. Man opnår kun at hvepsene bliver forsvarslystne og stikker og efterfølgende bygger et nyt bo samme sted eller i umiddelbar nærhed.

et_lille_hvepsebo_og_en_hvepsedronning

 

Dette indlæg blev udgivet i Skadedyr og tagget , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.