Græplanen er ødelagt af fugle der jager stankelbenslarver

StankelbenHej faldt over din hjemmeside men kan ikke umiddelbart finde noget omkring stankelbenslarver på din side. Da vores græsplæne som kun er ca 3 år gammel er blevet angrebet af små larver som jeg fundet ud af er stankelbenslarver. Vi har aldrig haft så mange fugle før i haven som nyder dem men vi er godt trætte af dem da vores græsplæne nu ligner en jord mark….mit spørgsmål er hvad man skal stille op, jeg har smidt nye græsfrø og smidt noget gødning, men er der andet man kan gøre, og kommer de igen larverne eller er det bare vores uheld i år? Håber på dit svar, pfh. tak. Mvh. Torben. 
 
Hej Torben
Vi beklager, at vi ikke har nogen information om stankelben på vores hjemmeside skadedyrene.dk. Vi retter på det hurtigst muligt, idet stankelben bliver et større og større problem for hvert år. Dansk klima er i forandring, det bliver mere og mere fugtigt om sommeren og mildt om vinteren, og som resultat er a ntallet af myg, bl.a. stankelben steget markant flere steder.
 
Man ser voksne stankelben oftest midt eller sent på sommeren. De gør ingen skade, de fleste arter lever af nektar, og de andre tager slet ikke føder til sig. Efter parringen, lægger de æg, som snart bliver til larver.
 
Man kan ikke udrydde stankelben helt. Har man set stankelben i sin have sidste år, så har man med stor sandsynlighed også stankelbenslarver i sin græsplane. Små mængder af stankelbenslarver kan ikke ødelægge en sund græsplane, og en kold vinter kan reducere antal af overlevede stankelbenslarver betydeligt (med op til 50%). Men er vinteren mild, som den var sidste år, så har larverne en god mulighed at udvikle sig uden problemer.
 
I februar – marts bør man lave monitering af sin græsplane og tjekke antal af larver. Finder man for mange larver (over 20 stk. på 30 x 30 cm), så kan det blive nødvendigt at få lavet bekæmpelse af stankelbenslarver. Der er flere som f.eks. bruger Merit Turf, selv om den er kun godkendt i Danmark som bekæmpelsesmiddel mod gåsebiller.
Den bedste tid for at påtage behandling mod stankelbenslarver er april – maj og september – oktober, efter æglægning. Temperaturen skal være forholdsvis høj, fordi larverne graver sig dybere i jorden, når temperaturen er tæt på eller under 0. Behandling om sommeren er nytteløs, idet skaden er allerede sket, og stankelben er fløjt ud. Man skal i stedet for koncentrere sig om at forbedre sine græsplane: gøde den, smide nye græsfrø i jorden osv.
 
Du bør også tjekke om din græsplane er angrebet af stankelbenslarver eller gåsebillelarver. Du skriver selv at du har mange fugle, som går efter larver og ødelægger græsplanen endnu mere. Det er nemlig et meget typisk billede, når der er tale om gåsebillelarver. Stankelbenslarver befinder sig lidt dybere i jorden i forhold til gåsebillelarver, og selv om stankelbenslarver også kan være et vigtigt fødeemne for bl.a. stære, er de alligevel lidt mindre tilgængelige til fugle end gåsebillelarver. Det er nemt at se forskel på de 2 slags larver. Gåsebillelarve er hvidlig med brunt hoved, C-krummet, ca. 20 mm lang:
 
 gaasebillelarve
 
Stankelbenslarve er grålig, pølseagtig, tyk, ca. 35 mm lang:
stankelbenslarve
 
 Behandling mod gåsebiller skal ske midt på sommeren, helst i juni eller i starten af juli.
 
Der er mange slags fugle som tager gerne stankelben larver, og dermed hjælper med at bekæmpe dem… men fuglene kan også få græsplanen til at se endnu mere forfærdeligt ud. Men for ikke at skade fuglene, må man kun benytte sig af autoriserede bekæmpelses midler.
Dette indlæg blev udgivet i Insekter, Skadedyr, Skadedyr i græs og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.