Hushumle i stråtag

hushumle_11Hej Svend. Jeg kan se på din hjemmeside www.hvepsefjerner.dk at du beskriver et problem vi har med humlebier i vores stråtag. 
“Danske humlebier er generelt ret fredelige, men hushumle kan betegnes som den mest aggressive art. De går straks til angreb ved forstyrrelse af boet, som de anlægger oftest i stråtage, i isolering på lofter og tage, i gamle fuglereder og i fuglekasser.”
Det lyder som os!
Da vi bor på Sjælland tænker jeg ikke det her er noget du praktisk kan hjælpe os med, men jeg håber at du kan rådgive mig? Min mand har undersøgt så godt han nu kan ved at kravle op på loftet, og han mener at det er humlebier. Er der forskel på humlebier og hushumle?
Vores tækker siger at det ikke er et problem at have et bo under strå-taget med mindre det er generende. Problemet er at bierne har lavet boet lige nøjagtigt på den anden af skråvæggen der hvor vi ligger og sover, og den gnavende/klikkende lyd er altså lidt generende og bekymrende når man ligger og prøver at falde i søvn.
Er det på nogen måde muligt at fjerne sådan et bo, uden at man slår bierne ihjel?
Og hvis ikke er det så bedst at få professionelle til det eller kan man “bare” selv bruge en form for insektmiddel?
Håber du kan give os lidt råd og vejledning.
Mvh, Grith
 
Hej Grith
 
Hushumle (Bombus Hypnorum) hører til humlebier. Det er en stor humlebi (15 – 22 mm), og det er faktisk temmelig nemt at se forskel på hushumlen og andre humlebier.
 
Hushumlen har nemlig en speciel farvesammensætning, som adskiller den fra andre humlebier: sort bagkrop med gråhvid spids og rødbrunt bryst, som kan være lidt større hos hanner og lidt mindre hos arbejdere og dronninger. Der er ikke andre brumbasser i Danmark som har den samme kombination af farver.
 
 hushumle_12
Selv om hushumle kan være lidt mere aggressive end andre humlebier, gælder det kun når de følger sig truet og vil forsvare sit bo. De er slet ikke lige så aggressive som hvepse, og deres koloni er heller ikke ret stor, der er normalt kun ca. 150 hushumlebier i boet.
 
Der er heller ikke grund til at være bekymret over lyden. Humlebier ødelægger ikke isolering eller taget, og de gnaver sig ikke igennem vægge.
 
Hushumle er nogle af de første humlebier som kommer frem i foråret. De første dronninger vågner fra dvalen og begynder at flyve allerede i marts måned. Men det betyder også at boet dør ud temmelig tidligt, ofte allerede i juli måned eller senest i august.
 
Alle humlebier gør stor nytte ved at bestøve blomster, frugter, grøntsager og afgrøder. Vi anbefaler altid at man overvejer at lade humebierne være i fred, hvis det kan lade sig gøre. De skal kun bekæmpes hvis de VIRKELIG er generende, fx hvis boet ligger lige ved hovedindgang e.l. Sandsynlighed for at blive stukket af en humlebi er meget lav, og det er kun farligt hvis man har allergi for insektstik.
 
Ja, det er teoretisk muligt at flytte et humlebibo uden at slå humlebierne ihjel. Jeg har flere gange gjort det: skåret humlebiboet ud sammen med isolering og geninstalleret dem i min egen have i et bisted eller humlebihus (alt afhængig af størrelsen af humlebiboet). Det er ikke en nem opgave, og den er rimmelig tidkrævende. og der er altid risiko for at humebiboet går alligevel til grunde, fx fordi at humlebidronningen ikke har overlevet flytningen.
 
IMG_6839
 
Hvis du alligevel vil bekæmpe dine humlebier og vælger gør-det-selv løsningen, kan det gøres med en god hvepsegift,  Tanaco Hvepsespray , som er efter min mening både meget effektiv og nem at bruge. Jeg anbefaler også altid beskyttelsesdragt beskyttelsesdragt . 
 
Dette indlæg blev udgivet i Insekter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.