Hvepsebo i december

Kasper P. fra Silkeborg spørger: ‘Jeg har et hvepsebo på loftet. Er der hvepse i det? Kan jeg få Jer til at fjerne hvepseboet?’

Svaret på dit første spørgsmål. Om der er hvepse i boet i december. Det er der ikke, da et hvepsebo er etårige projekt. Til din oplysning kan jeg fortælle, at alle hvepsene i det bo du har, er døde på nuværende tidspunkt. Det skyldes den livscyklus der er i et hvepsebo på vore breddegrader.

Det hele starter med at en dronning som har overvintret f.eks. på dit loft laver et lille bo på størrelse med en valnød. I det lille bo er der ca. 10 – 20 celler hvor der bliver lagt et æg i hver. Efter et kort stykke tid kommer der larver ud, som hun selv passe og plejer. Efter ca.1 måned er der så mange hvepse på vingerne at de overtager pasningen af larverne, og dronningen vil kun koncentrer sig om æglægningen. På den måde vokser boet sig større og større. Hen på sommeren bygger hvepsene nogle celler der er en del større, hvor nye hanner og dronninger bliver opfostret.

Hannerne og dronningerne flyver i august måned ud af boet for at parre sig (også kaldet bryllupsflugt). Efter parringen, dør hannerne og dronningerne finder et sted hvor de kan overvintre, og hele cyklussen starter så igen. Du kan læse mere om hvepse på www.hvepsefjerner.dk.

Nu til spørgsmålet om, som du siger om vi kan fjerne hvepseboet. Selvfølgelig kan vi det, hvis det generer dig sådan rent kosmetisk. Men du skal vide at det aldrig vil blive beboet af andre hvepse igen. Det ville være bedre hvis man fandt ud af hvor hvepsene kom ind og fik lukket hullet, så man kunne undgå at en dronning fik startet et nyt bo.

Jeg håber at jeg med denne beskrivelse har givet dig tilstrækkelig svar på dine spørgsmål.

Dette indlæg blev udgivet i Hvepse og tagget , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.