Store gedehamse på loftet

stor_gedehamsKære Elverdan

Håber I kan svare på mit spørgsmål . På vores loft har vi et hvepsebo beboet af store gedehamse. De flyver ind udefra via udluftningskanalen til badeværelse, og de kan derved også komme til at “dreje forkert” og komme ned på badeværelset. Det er ikke den mest velkomne gæst, men jeg antager, at de dør i løbet af den næste måneds tid, så det venter vi tålmodigt på.

Nu har jeg dog et par spørgsmål: Der er opstået en ubehagelig lugt – sødlig og rådden. Stammer det mon fra hvepseboet? Og overvintrer dronningen inde i boet og flyver ud til foråret? I så fald er det måske en god ide at fjerne det? Og er vi i risikozoner for et hvepsebo samme sted næste år, mon?

Mange spørgsmål – håber I kan svare. Kh Christina

Hej Christina

Du har ret: hvepsene er ved at dø i løbet af september – oktober måneder, alt afhængig af vejret, hvepseboets størrelse og placering. Det skete en gang at jeg bekæmpede et stort aktivt hvepsebo i november måned, men det er sjældent at et hvepsebo i Danmark kan overleve så længe.

En ubehagelig rådden lugt kan sagtens stamme fra hvepseboet, hvis der ligger nogle døde gedehamse og larver inde i boet. Det kan ske i slutningen af hvepsesæson, når hvepseboet er ved at gå til grunde og hvepsene ikke længere holder det rent. Stammer lugten fra boet, vil den forsvinde temmelig hurtigt. Hvis du oplever at lugten ikke er forsvundet om en måned, så kan der være tale om en død mus e.l.

Formålet med en hvepsekoloni er at producere så mange som muligt nye unge hvepsedronninger, som flyver ud af hvepseboet i august – september måned, parrer sig og går i hi for at overvintre. Til foråret (oftest i april-maj måned) flyver de nye hvepsedronninger ud af deres vinterskjul og begynder at bygge nye hvepseboer.

Hvepsedronninger overvintrer aldrig i det gamle hvepsebo. De går ofte i hi i en brændestabel eller et hult træ, under løs bark ikke langt væk fra det tidlige bo. De kan også overvintre i dit hus, fx under isolering. Det gør ikke ret meget mening at fjerne boet, hvis de unge dronninger har allerede fløjet ud (selv om der er allivel mange husejere der vælger at fjerne et tomt hvepsebo). Men hvis de unge dronninger stadig befinder sig i boet, så kan det godt gøre mening at fjerne boet, da der er en stor sandsynlighed for at nogle af dem vil til næste år vælge dit hus for at bygge et nyt hvepsebo.

Svend Sørensen

www.hvepsefjerner.dk

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Hvepse, Skadedyr og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.