Forskellige metoder du kan bekæmpe muldvarpe på

Langt de fleste haveejere kender irritation ved at gå ud i sin have og se, at græsplænen eller blomsterbedene er blevet ødelagt af muldvarpeskud. Derudover kan muldvarpen også grave sten med op i deres jordskud, som der yderligere kan ødelægge plæneklippere. Der er findes dog flere metoder, hvorpå du selv kan bekæmpe muldvarpene, så du endeligt kan få bugt med dit muldvarpeproblem. Vi har derfor herunder samlet de mest effektive metoder, som man kan benytte til at bekæmpe muldvarpe med. Fordi muldvarpen kan udvide sit tunnelnetværk ca. 5,5m i timen, så er det en god ide, at du starter bekæmpelsen hurtigst muligt, efter at du har set tegn på muldvarpeaktivitet lige meget, hvilken bekæmpelsesmetode du bruger.

Professionel bekæmpelse af muldvarpe kan ofte være nødvendig.

Muldvarpefælder

Den mest effektive metode til at bekæmpe muldvarpe i din egen have eller på andre græsarealer, er også den metode, som man hører mest om, nemlig ved brugen af muldvarpefælder. Der findes dog mange forskellige typer og mærker af fælder, der både kan variere i deres virkemåde og deres effektivitet.

Den mest kendte type af muldvarpefælderne er muldvarpesaksen. Som navnet angiver virker en muldvarpesaks ved, at dens sakseformet ende hurtigt lukker sig omkring muldvarpen, når den prøver at kravle igennem saksen. Dette vil hurtigt dræbe muldvarpen, inden den kan slippe fri fra muldvarpesaksen. Du kan herefter let afskaffe den døde muldvarp ved at åbne saksen op igen over en affaldscontainer eller lignende. Langt de fleste salgs af muldvarpesakse har også den fordel, at de selv kan indikere, hvornår saksen er blevet udløst. Du kan derfor både nemt og hurtigt se, hvilke fælder du skal tømme, uden at du skal grave alle fælderne i din have op. Muldvarpesaksen er derfor også tit den muldvarpefælde, som de fleste foretrækker at bruge grundet dens lave vedligeholdelse.

Muldvarpefælde SuperCat

Der findes dog også typer af muldvarpefælder der er designet til levende fangst af muldvarper, hvis du ikke kan lide tanken om at slå muldvarpen ihjel. Disse typer af muldvarpefælder vil oftest skulle placeres i muldvarpens tunnelsystem ligesom muldvarpesaksen skal. Dog er disse typer af fælder designet med et rør, hvor der normalt ville være en saks. Rørets ender vil herefter lukke røret til, når en muldvarp kravler ind i røret, hvilket der vil fange muldvarpen inde røret. Med muldvarpefælder til levende fangst er det vigtigt, at du som minimum tjekker op på fælderne en til to gange om dagen, så muldvarpen ikke når at lide i fælden. Efter at du har fanget en muldvarp, kan du slippe den fri igen langt fra din ejendom, så den kan leve videre et andet sted end din have.

Muldvarpetunnel til levende fangst af muldvarpe

Ligegyldigt hvilken type af muldvarpefælde du bruger, er dens placering meget vigtig for dens effektivitet. Muldvarpen bruger nemlig ikke hele sit tunnelsystem lige meget, og den vil også nogle gange grave en tunnel, som den aldrig vil benytte igen. Så hvis du skulle komme til at placere en muldvarpefælde i en af disse ubrugte tunneler, vil du se lidt til ingen succes med dine fælder. Det er derfor vigtigt, at du finder en aktiv tunnel at placere dine fælder i. Du kan let finde aktive tunneler ved presse jordet fra muldvarpeskud ned i tunnelen igen. Efter omkring et døgn, kan du tjekke, hvilke muldvarpeskud der er blevet gravet op igen af muldvarpen, hvilket der indikerer, at det er en aktiv tunnel, som du kan bruge til at placerer fælder i. Du kan også øge dine chancer for fangst ved at placere flere muldvarpefælder flere steder i tunnelsystemet på samme tid.

Muldvarpesaks professionel 

Muldvarpeskræmmere

En anden metode du kan bekæmpe muldvarpe i din have, er ved at opsætte de såkaldte muldvarpeskræmmere. Muldvarpeskræmmerene virker ved, at de stikkes i jorden, hvorefter de vil udsende vibrationer igennem jorden. Disse vibrationer bliver normalt udsendt med en frekvens på omkring 400-600Hz. Når muldvarpen mærker disse vibrationer i jorden, vil de føle ubehag, da det mindsker muldvarpens sanser. Muldvarpen vil derfor forlade området inden for et par dage til en uge. De fleste af muldvarpeskræmmerene på markedet har også den fordel, at de oftest er indbygget med en solcelle og et genopladeligt batteri, så skræmmeren kan virke hele døgnet rundt. En muldvarpeskræmmer har normalt også rækkevidden til at kunne dække de fleste haver eller arealer på omkring 500-600m2.

Det er dog meget varierende resultater folk har haft, når de har brugt muldvarpeskræmmerene i deres have. Nogle personer har set en tydelig effekt af, at de har installeret en muldvarpeskræmmer i deres have, hvorimod andre personer ikke har set nogen effekt fra deres muldvarpeskræmmer. Vores erfaring er, at muldvarpeskræmmere har den største effekt, hvis de bliver installeret i fladt terræn med forholdsvis hård jord, som ikke blokere vibrationerne. Så skulle din have være meget ujævn og bestå af blød lerjord, så kan det måske være en god ide at kigge på en anden løsning på dit muldvarpeproblem.

Muldvarpeskræmmer solar

Kemisk bekæmpelse af muldvarpe

Der findes også kemiske bekæmpelsesmetoder mod muldvarper, men langt de fleste af disse metoder er enten ulovlige at benytte i Danmark eller de er begrænset til professionelt brug. Der findes dog en kemisk bekæmpelsesmetode mod muldvarpe, som privatpersoner lovligt kan bruge i deres haver. Her anvender man giftstoffet karbid til tvinge muldvarpene væk fra deres tunnelsystemer. Karbid bruges ved, at der placeres et par karbidsten i muldvarpens tunnelsystem, hvorefter der hældes en smule vand på karbidstenene, og der lukkes herefter for tunnelsystemet igen. Når karbidstenene kommer i kontakt med vand, vil der ske en kemiskreaktion, som der vil skabe en masse gas hovedsageligt bestående af calciumacetylid. Denne gas vil hurtigt sprede sig igennem muldvarpens tunnelsystemer. Når muldvarpen lugter gassen, vil den hurtigt grave sig væk fra området, så den igen kan trække vejret. Det er dog ikke risikofrit at benytte karbid til bekæmpelse af muldvarpe, da gassen der bliver skabt er yderst brandfarlig. Det er derfor også altid vigtigt, at du aldrig benytter karbid i nærheden af flammer, gnister, børn eller kæledyr. Du må heller aldrig indånde gassen direkte.

Karbid

En anden kemisk bekæmpelsesmetode der er kendt i Danmark, er ved at bruge fosforbrinte. Måden fosforbrinte bliver brugt på minder meget om, hvordan man bruger karbidsten. Fosforbrinte vil dog i stedet skabe en meget giftig gas, der vil dræbe alle muldvarpe i tunnelerne. Fordi gassen er så giftig, er det heller ikke tilladt, at bruge/købe midlet i Danmark, uden at man taget et specielt kursus i at bruge stoffet. Så selvom fosforbrinte er utroligt effektivt mod muldvarpe, så bruges det kun af professionelle skadedyrsbekæmpere.

Professionel bekæmpelse af muldvarpe

Det kan være en fordel at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper til løse dit muldvarpeproblem, hvis du ikke tidligere har erfaring med bekæmpelse af muldvarpe, eller hvis du bare ønsker at slippe af med muldvarpene hurtigst muligt. Professionelle skadedyrsbekæmpere har normalt også adgang til de mest effektive bekæmpelsesmetoder som f.eks. fosforbrinte som er nævnt tidligere, de mest effektive.

Pga. af migration af muldvarpe, den bedste løsning i de fleste tilfælde er  abonnement på bekæmpelse af muldvarpe,  meget gerne i samarbejde med naboer.

Udgivet i Muldvarp, Skadedyr | Tagget , , , , | Skriv en kommentar

Hvad du IKKE skal gøre, når du ser et hvepsebo

Det er ikke til at benægte, at hvepse er en af de mest ubehagelige insekter, vi har i Danmark. Hvepse er aggressive, organiseret og meget territorielle. Derfor er den slags hvepse, som der lever i kolonier sjældent et velkommen syn på ens ejendom. Det er især i sommeren de kommer frem og er aktive, og der er derfor også flere her, som der kontakter professionelle skadedyrsbekæmpere, så de kan fjerne hvepseboet fra deres ejendom.

Dog er der stadig mange mennesker der prøver mange forskellige ”gør-det-selv” løsninger på at fjerne hvepsebo fra deres ejendom selv. Dette er selvom, at disse løsninger kan være farlige, og der flere steder på internettet er advaret mod at bruge dem. Her kan du ved nogle af disse løsninger være heldig at slippe med nogle få stik, men du kan også være så uheldig at komme meget værre til skade. Selvom du normalt ikke er allergisk overfor hvepsestik, så kan de stadig være dødelige, hvis du bliver stukket nok gange!

Hvad du ikke skal gøre, når du ser et hvepsebo

Sætte ild til den:

Det er rigtigt, at fordi et hvepsebo er lavet af en træmasse produceret fra hvepsens spyt, så brænder et hvepsebo rigtigt godt. Men selvom hele hvepseboet går op i flammer indenfor 1-2 minutter, så vil det være umuligt at udrydde alle hvepsene indeni boet. Ligeså snart hvepseboet begynder at brænde, vil hvepsene sværme ud af boet og lede efter en at angribe, hvilket der oftest vil være personen der satte ild til boet.

Udover de sværmende hvepse, så er der en yderligere fare ved, at ilden hurtigt vil sprede sig og kan være svær at kontrollere. Dette er især farligt om sommeren, hvor der tit kan være meget tørt, hvilket der tillader, at ilden hurtigt kan sprede sig til resten af ejendommen. Vi anbefaler derfor, at du aldrig bruger denne metode til at fjerne et hvepsebo.

Drukne hvepseboet i vand:

Man hører mange steder, at det er anbefalet, at man bruger vand til at drukne hvepsene indeni hvepseboet. Selvom man med nok vandtryk kan ødelægge et hvepsebo, og med nok tid under vand kan drukne hvepse, så kan det tage længere tid end, du lige forventer. Dette resulterer ofte i, at du ender ud med en koloni af både vrede og våde hvepse, som der er klar til at forsvare dem selv.

Der findes dog en mere effektiv version af denne metode, hvor man blander vandet med opvaskemiddel. Her vil opvaskemidlet danne en tynd film omkring hvepsen, hvilket der vil gøre dem udeafstand til at flyve og kvæle dem. Denne metode kan dog stadig være farlig, hvis den ikke bliver udført korrekt og med det rigtige sikkerhedsudstyr.

Slå hvepseboet med et objekt:

At slå på et hvepsebo med et objekt for at ødelægge hvepseboet, er set som utroligt dumt og farligt. Et hvepsebo fuld af stikkende hvepse er farlig, og bør ikke behandles som en fastelavnstønde. Selv hvis du formår at ødelægge hvepseboet med et hårdt salg, så kan du være sikker på, at du ikke får et andet slag ind, før alle hvepsene i boet har sværmet sig omkring dig. Derudover vil du sjældent skade nogen af hvepsene indeni boet ved at ødelægge den, så du vil mærke den fulde styrke og vrede af hele hvepsekolonien.

Forsegle udgangen af hvepseboet

Prøver du at blokere udgangen af et hvepsebo, vil hvepsene hurtigt vælge et nyt sted til en udgang, hvor de vil grave sig et nyt udgangshul. Hvis hvepseboet er placeret op mod muren eller taget af dit hus, kan du være uheldig, at hvepsene vælger at grave sig ind i dit hus for at finde en udgang, hvilket der gør det svært og farligt at bekæmpe hvepsene.

Har du et hvepsebo? Ring til 2034 0334 eller skriv til svend@hvepsefjerner.dk.

Se vores priser på www.hvepsefjerner.dk

Udgivet i Skadedyr | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Hvordan du kan forebygge myrer kommer ind i dit hjem

Langt de fleste mennesker har oplevet, at myrer har fundet en vej ind i deres hjem på et tidspunkt. Myrerne er nemlig en af de mest udbredte skadedyr i verden med over 15.000 arter, hvor 40-50 af dem kan findes i Danmark.

Selvom de med deres store antal og små størrelser kan virke umulige at forebygge, så er dette ikke tilfældet. Vi har derfor herunder samlet en række trin til, hvordan du kan forebygge, at myrerne kommer ind i dit hjem.

1. Lær de populære myreområder at kende

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at køkkenet er det område, hvor myrerne oftest findes. Dette skyldes, at køkkener er fulde af både føde og vand, hvilket der giver myrerne alt, hvad de skal bruge for at overleve. Dog er rum såsom stuer, soveværelser, kælderrum og områder omkring rumvarmere også kendt for at tiltrække myrer, hvilket der kan skyldes, at der enten er madrester i rummet, eller at det er her, at de har fundet en indgang udefra.

Når du har fundet de områder, hvor det er mest sandsynligt, at myrerne vil angribe, kan du fokusere resten forebyggelsen i her.

2. Eliminer vandkilder

At fjerne fugt og andet frit tilgængeligt vand fra dit hjem, er godt sted at starte, når du skal forebygge myrer. Det er derfor også en god ide, at du reparerer utætte rør, og at du ofte tjekker under vasken for fugt. For at sænke fugtigheden i et rum som f.eks. i et kælderrum kan der installeres en affugter.

Udenfor kan du tjekke, at alle afløb og tagrender virker som de skal, så vand ikke bliver ledt mod fundamentet af huset, hvilket der ellers hurtigt kan svække fundamentet af huset, så myrerne kan grave sig ind.

3. Eliminer fødekilder

Ved at holde køkkener og andre rum rene fra fritstående madvarer og krummer på gulvet, kan hjælpe meget med at holde myrer væk. Når myrerne begiver sig ind i et hus, er det næsten altid for at søge efter føde. Så hvis der ikke er nogle madrester eller skrald der lokker, så er der også mindre chance for, at myrerne vil begive sig ind i dit hjem i første omgang. Så rengør derfor ofte gulvet for krummer og andre spildte ting, tøm ofte skraldespanden og opbevar madvare i lukkede beholdere. Det er især sødesager der tiltrækker myrer, så vær ekstra opmærksom på, at du ikke har honning, sirup, sodavand, frugt og andre sødesager til at stå frit fremme i et rum.

4. Glem ikke dine kæledyr

Katte, hunde og andre kæledyr kan ubevidst invitere myrer ind i dit hjem. Deres foder- og drikkeskåle kan tiltrække myrer, hvis de ikke holdes rene, eller hvis spildt dyrefoder eller vand kommer til at ligge for længe. Dyrefoderet kan i sig selv også tiltrække myrer, hvis det ikke opbevares rigtigt i en lukket plastik beholder eller pose i stedet for den papirspose, som det ofte kommer i. Papirsposerne kan nemlig give myrerne en gratis buffet af føde, da poserne sjældent er tætte nok til at holde myrer ude.

5. Bloker eller fjern myrernes indgange

Det kan være svært at holde myrer helt ude, da de kan kravle igennem selv de mindste revner og huller, men du kan gøre det sværere for dem at komme ind i dit hjem ved enten at blokere eller fjerne de ”nemme” indgange. Ved at grundigt kigge på ydre siden af dit hus kan du finde mange af disse ”nemme” indgange i form af revner, sprækker og huller, som der kan fyldes med fugemasse eller lignende. Vær især opmærksom på, at områder omkring rør, som der går ind i huset ude fra, slutter helt tæt omkring røret.

Du kan også skabe et spærrebælte for myrer omkring soklen af dit hus ved at behandle den med insektlak eller andre langtidsvirkende insektmidler. Dette vil dræbe alle myrer og andre insekter, der forsøger at passere området, hvor der er behandlet.

6. Få professionel hjælp

Det kan være svært at forebygge myrer, hvis du ikke har den rigtige viden eller udstyr. Her kan det mange gange være til stor hjælp, hvis du kontakter en professionel skadedyrsbekæmper, inden du går i gang med forebyggelsen eller bekæmpelsen. En professionel skadedyrsbekæmper ved nemlig præcis, hvad det er man skal kigge efter, når indgangene myrerne bruger skal findes. Derudover har en skadedyrsbekæmper også tit adgang til mere effektive insektmidler, der kan bruges til at mere effektivt forebygge fremtidige myrerangreb.

Som udgangspunkt, anbefaler vi altid en kalenderårs abonnement.

Ring til os på 2034 0334 eller se vores priser på skadedyrene.dk

Udgivet i Insekter, Myrer, Skadedyr | Tagget , | Skriv en kommentar

Hvordan man slipper af med hvepse

Når sommerhalvåret begynder, er det desværre ikke kun varmen og det gode vejr der kommer tilbage, hvepsedronninger der har været i hi igennem vinteren, begynder også her at vågne op igen. Det første en hvepsedronning gør, når den vågner er at lede efter et sted, hvor den kan starte en ny hvepsekoloni. Skulle du være så uheldig, at de vælger at bosætte sig på din ejendom, kan du forvente at se et øget antal hvepse både indenfor og udenfor dit hjem, hvilket der for mange mennesker kan virke skræmmende. Selvom hvepse er nogle af de mest aggressive insekter, som vi har i Danmark, så stikker de normalt kun, hvis de føler sig truet. Dette sker dog tit ved uheld, hvor personen ikke har lagt mærke til hvepsen. For de fleste mennesker vil hvepsestik kun resultere i smerte og hævelser omkring stikket, de kan dog desværre også i nogle sjælende tilfælde være dødelige, hvis personen skulle være allergisk overfor hvepsegiften. Det er derfor altid en god ide at gøre, hvad du kan for at slippe af med hvepsene, vi har derfor samlet nogle tips til, hvordan du holde dit hjem frit for hvepse herunder.

Forebyggelse af hvepsebo

Det er altid bedre at sørge for, at hvepsene aldrig bygger deres bo på din ejendom i første omgang, end det er at bekæmpe en fuld koloni af hvepse. Du kan let gøre dit hjem mere uvelkommen for hvepse ved holde skraldespande lukket og holde områder omkring dit hjem frit for madvarer og andre sødesager. Hvepsene vil nemlig normalt ikke vælge at bosætte sig i et område, hvis der ikke er føde i nærheden.

Du kan også forebygge hvepse ved at fjerne potentielle placeringer, hvor hvepsene kunne bygge deres bo. Hvepsedronninger vil normalt lede efter et område der isoleret og beskyttet fra vejret at starte deres koloni i. Dette kunne f.eks. være hulrum i mure, under træer, i skure/garager, under udhænget af et tag, i loftrum og lignende placeringer. Det er derfor en god ide at fjerne så mange af disse mulige placeringer for et hvepsebo som muligt, hvilket der f.eks. gøres ved at tættende skure og mure, så de ikke længere har adgang til hulrummene.

Derudover er det også altid en god ide at jævnligt tjekke efter nye hvepsebo igennem foråret og starten af sommeren, da det altid vil være nemmere at bekæmpe et nyt hvepsebo, hvor der ikke er et stort antal hvepse endnu. Nye hvepsebo er normalt på størrelse med en golfbold og kan være svære at se. Det er derfor vigtigt, at du grundigt tjekker loftrum, skure og garager, da de her har mange gemmesteder, hvor de kan være.

Et andet gammelt trick, som man kan bruge til at forebygge hvepse, er ved at lade gamle hvepsebo blive hængende. Det kan måske lyde underligt ikke at fjerne dem hurtigst muligt, men hvepse vil kun bo i et hvepsebo over en sæson, hvorefter alle arbejderhvepse dør, mens nye hvepsedronninger forlader kolonien for at finde et sted, hvor de kan gå i vinterhi. Efter et hvepsebo er forladt, så vil nye hvepsedronninger i de fleste tilfælde ikke bosætte sig i områder med gamle hvepsebo, da hvepse er meget territorielle. Så hvis du døjer med, at der hver sommer kommer et hvepsebo samme sted, kan du med fordel lade boet blive hængende, hvis den ikke er til gene. På denne måde vil der næste sæson ikke være et aktivt hvepsebo i samme område. Du kan også købe et kunstigt hvepsebo for at minimere sandsynlighed for at få et nyt aktivt hvepsebo et bestemt sted. 

Et kunstigt hvepsebo

Hvordan man fjerner et hvepsebo

Den nemmeste metode at fjerne et hvepsebo på er ved at vente til, at hvepsene selv forlader boet i slutningen af sommeren. Når hvepseboet er forladt, kan du fjerne det uden at risikere at blive stukket.

Dog hvis et hvepsebo enten er til gene eller til fare for mennesker kan det være nødvendigt at bekæmpe hvepseboet inden da. At bekæmpe et hvepsebo kan være meget farligt, hvis man ikke gør det på den rigtige måde, og man ikke har det nødvendige sikkerhedsudstyr på. Så snart et hvepsebo angribes vil alle hvepsene i og omkring boet føle sig truet og gøre alt for at beskytte deres bo. Hvis du derfor ikke har det rigtige sikkerhedsudstyr på, kan du hurtigt blive stukket mange gange. Selvom du ikke er allergisk overfor hvepsestik, så kan 30-40 stik indenfor en kort tidsperiode stadig være dødeligt. Vi anbefaler derfor kraftigt, at du kontakter en professionel skadedyrsbekæmper til at fjerne hvepseboet, hvis du ikke har erfaring med bekæmpelse af hvepse.

Vælger du at bekæmpe hvepseboet selv alligevel, er det vigtigt, at du grundigt læser op på de forskellige bekæmpelsesmetoder, så du kan vælge den metode der passer bedst til din situation. Det er en god ide at vente til, at det bliver mørkt udenfor, inden du begynder bekæmpelsen af hvepseboet, hvepsene vil nemlig på dette tidspunkt vil være mindst aktive, og flest hvepse vil være samlet indeni hvepseboet. Herefter kan boet f.eks. behandles med en insektgift beregnet til bekæmpelse af hvepse. Dog er de fleste af disse insektspray der kan købes i butikker ofte kun effektive imod mindre hvepsebo, hvor professionelle skadedyrsbekæmpere kan have adgang til mere effektive insektgifte. Prøv aldrig selv at bekæmpe et hvepsebo, hvis du mistænker, at du er allergisk for hvepsestik.

Et hvepsebo er fjernet
Udgivet i Hvepse, Skadedyr | Tagget , , , , | Skriv en kommentar

FAQ om duepigge

En af de mest effektive metoder til at beskytte en bygning eller et andet område mod duer og andre fugle, er ved at installere duepigge, så du fjerner muligheden for, at fuglene kan lande på en overflade. Herunder er der beskrevet alt, hvad du behøver at vide omkring duepigge, samt hvordan du vælger de bedste duepigge til din situation.

Gør duepigge skade på fuglene?:

Langt de fleste duepigge er designet til at skræmme fuglene væk fra området, og ikke til at gøre nogen skade på fuglen. Duepiggene virker som synlig barriere, som vil få langt de fleste duer og andre fugle til at vælge et andet sted at lande, når de bare ser duepiggene. Skulle nogle fugle alligevel prøve at lande imellem duepiggene, så vil piggene også virke som en fysisk barriere, som gør det umuligt for fuglene at lande, og de vil derfor hurtigt finde et andet sted at være. Fordi piggene ikke spidse, så vil fuglen kun føle ubehag, når den prøver at lande, og vil derfor ikke få nogen varige men, udover at de at de ikke vil glemme, at de ikke skal prøve at lande samme sted igen.

Korrekt installation af duepigge.

Er duepiggene kun designet til brug mod duer?:

Duepiggene er ikke kun designet til at beskytte mod duer, men også imod andre fugle af ca. samme størrelse. Dette er bestemt af længden og vinklen af piggene. Det kan derfor også være nødvendigt at købe specielle mågepigge til større fugle såsom måger, hvis duepiggene ikke er designet til at beskytte mod måger også. Ønsker du i stedet at beskytte området mod mindre fugle som f.eks. spurve, så kan det både være, at duepigge og mågepigge ikke er tilstrækkelige, og det er i stedet nødvendigt, at finde nogle fuglepigge, hvor piggene sidder meget mere tæt på hinanden (spurvepigge).

Pigge mod måger: højde 16,6cm, diameter på mågepigge 1,4 mm

Hvad er forskellen på stål pigge og plastik pigge?:

Begge typer af pigge vil beskytte kanter og andre områder lige godt. Den eneste forskel imellem dem er udseende og pris. Duepigge med plastik pigge er normalt billigere, men plastikken vil ofte reflektere baggrunden, som de er installeret opad, hvilket der gør dem mere synlige på længere afstand. Derimod vil pigge der er lavet af stål tit blive set som mere ”usynlig”, hvis de er installeret opad en bygning. Dette gør at de er nærmest umulige at se på en længere afstand. Af den grund er det oftest duepigge af stål der bliver valgt af professionelle skadedyrsbekæmpere.

Ruster stål og bliver plastik skrøbeligt med tiden?:

Vi anbefaler kun, at man køber duepigge som der enten er lavet af rustfrit stål eller af UV-resistent plastik. Er stålet rustfrit, så vil det ikke ruste over tiden, hvilket der gør, at piggene forbliver effektive i mange år frem. På samme måde vil UV-resistent plastik heller ikke blive skrøbeligt med tiden eller skifte farve. Plastikken vil i stedet holde sin styrke og fleksibilitet i mange år frem.

Hvorfor kommer duepigge i forskellige bredder?:

Duepigge kan fås i forskellige bredder, hvilket der giver dig muligheden for at vælge den bedste bredde, som der passer bedst til området, hvor du ønsker installere dem. Det er f.eks. en fordel at have tyndere duepigge, hvis de skal installeres på toppen af tyndt rør, hvorimod det er bedre med en bredere version af duepiggene, hvis de skal beskytte et større areal. Højden af piggene påvirker størrelsen af fugle duepiggene beskytter imod, da en måge f.eks. vil kunne lande imellem duepiggene, hvis piggene er kortere end længden på mågers lange ben.

Dobbelte duepigge kan bruges sammen med tagrendeklips.

Kan jeg bruge alle slags silikonelim til at installere duepigge med?:

Der findes mange forskellige slags silekonelim på markedet, nogle af dem vil virke fint til at installere duepigge med, men der er også andre som ikke vil. Det kan ske, at silikonelimen kun klistrer sig til overfladen af, hvor du vil installere duepiggene, men ikke til bunden af duepiggene. Vi anbefaler derfor kun, at du bruger silikonelim, som der er designet til at blive brugt til at installere duepigge med.

Installation af duepigge med silikonelim.

Er der forskellige metoder at installere duepigge på?:

Vi anbefaler, at man installerer sine duepigge med silikonelim, da silikonen vil være mere vejrbestandig end andre typer af lim. Derudover er det hurtigt og nemt at bruge silikonelimen. Dog kommer de fleste duepigge også med huller langs bunden af piggene, som der kan bruges til at fastsætte duepiggene med skruer eller søm. Hvis det ikke er en permanent installation af duepigge, så kan du også bruge kabelbindere til at fastsætte duepiggene.

Udgivet i Duer, måger og alliker, Skadedyr | Tagget , , | Skriv en kommentar

Provoke lokkemiddel – virker det?

Poul E. fra Juelsminde skrev til os: Hej, Jeg har købt produktet 5503 Provoke, hvordan skal det anvendes?, gør man som jeg, smører det på fælder, både smæk fælder og fælder med klap, og både ude og inde, er det fuldstændigt uvirksomt. Jeg forsøger at fange mark og husmus og en enkelt halsbåndsmus, men musende er fuldstændig uinteresseret i pastaen, selv om der ikke er anden føde i nærheden, de kommer lige forbi fælderne, men reagerer overhovedet ikke, et æble er væsentlig bedre. Jeg ønsker et råd om hvad der forkert i min anvendelse af produktet, på forhånd tak.

Hej Poul

Professionel lokkemiddel Provoke fra Bell Laboratories (USA) er et af de mest anerkendte lokkemidler og sælges over både hele Nord Amerika og den største del af Vesteuropa.

Lokkemiddel Provoke kan bruges både i museklapfælder og i musefælder til levende fangst

Det er selvfølgelig vigtigt, at lokkemidlet anvendes korrekt.

Provoke, lige som andre tilsvarende lokkemidler, må ikke påføres hele fælden, som du har gjort, men kun det sted, hvor musen skal træde på for at fælden klapper. Fx bruger man klapfælder KNESS (som jeg til enhver tid anbefaler og bruger også selv professionelt), skal lokkemidlet placeres kun inde i foderskålen. Hvis man smører Provoke på hele fælden, mister musene interesse for dette lokkemiddel temmelig hurtigt, da de ikke behøver at træde på klappen for at prøve at komme tættere på lokkemidlet.

Det er også vigtigt, at fælden placeres der hvor muserne har en af deres almindelige ruter, tæt op til en væg og med klappen vinkelret ind imod væggen. Mus er sky dyr, og der er meget større sandsynlighed for at fange dem der hvor de følger sig i sikkerhed.

Ud over Provoke, findes der mange andre lokkemidler på markedet, og i min internet butik kan du købe flere af dem, fra peanut butter til NaraLure lokkemiddel til mus og rotter med 5 forskellige dufte: kød, fisk, vanilje, mango og chokolade. Det er lidt lige som hos os mennesker: nogle af os fortrækker øl, men de andre er vilde med chokolade.

NaraLure lokkemiddel til mus og rotter kan med fordel bruges sammen med en smækfælde KNESS

Jeg har ikke før hørt at husmus eller halsbåndsmus skal kunne lide æbler, jeg anbefaler kun æbler til fangst af mosegrise (som er vegetar). Selv bruger jeg ofte rosiner til af fange både mus og rotter, men jeg har også oplevet at der findes rotter som kun kan fanges med chokolade og mus som kun går i fælden hvis den dufter af vanilje.

Så du har ret: man kan godt forsøge at fange mus med andre lokkemidler. Man vælger typisk et professionelt lokkemiddel for at:

  • Undgå at spegepølse eller ost ligger og rådner i fælden
  • Undgå at røre ved fælden når man placerer lokkemiddel
  • Bruge et middel der er langtrækkende duftmæssigt (fx i sommerhuset)
  • Bruge et mere universelt middel, som er udviklet af professionelle 
  • Prøve et nyt lokkemiddel til gamle snedige mus der er svære at fange.

Og til sidst nogle generelle råd til musefangst:

  • Man skal bruge flere (gerne mange!) gode pålidelige musefælder.
  • Placere fælder der hvor muserne er observeret og gerne op mod væggene.
  • Man skal bruge et godt lokkemiddel (afprøv gerne flere forskellige).
  • Man må ikke røre fælder uden at have handsker på. Vær tålmodig – det kan tage 3-5 dage inden muserne vænner sig til fælderne og lokkemidlet og begynder at undersøge dem. 
  • Er der ingen fangst efter en uge, kan du overveje at omplacere fælderne. 
  • Kommer musene igen og igen, bør du tjekke om du har en muserede på loftet eller i kælderen og bekæmpe musene mere målrettet der.
Udgivet i Mus, Skadedyr | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Hvordan ved jeg om jeg har borebiller?:

Anobium punktatium - Almindelige borebille

Borebillelarver kan hurtigt ødelægge det flotte udseende af træ med deres udgangshuller eller svække styrken af f.eks. trægulv eller træmøbler med deres tunneler inden i træet. Det er derfor vigtigt, at du hurtigst muligt begynder behandlingen imod borebiller, efter at de har angrebet dit hjem. Vi har derfor herunder samlet forskellige tegn der kan indikere, at dit hjem er blevet angrebet af borebiller, som du skal være opmærksom på.

Nye udgangshuller i træet: Hvis du lægger mærke til, at træ i dit hjem begynder med at få små runde eller ovale huller i sig, er dette som regel et tegn på, at træet er blevet angrebet af borebiller. Hullerne er normalt 2mm i diameter, og er brugt som udgangshul for voksne borebiller der har levet inde i træet. Dette sker fordi borebillens æg lægges i revner og huller i træ, så når borebillelarven udklækkes, så kan den direkte grave sig ind i træet, hvor den vil spise af træet, indtil den bliver til en fuldvoksen borebille. Vi anbefaler ikke du køber træ med disse huller, da det indikerer, at træet enten er eller har været angrebet af borebiller, hvilket der kan påvirke styrken af træet, samt hvis træet stadigt er under angreb, kan borebillerne sprede sig til andet træ i dit hjem.

Tunneler inde i træet: Som borebillelarven spiser sig igennem træet, vil den skabe tunnelnetværk inde i træet. Fordi disse tunneler er inde i træet, er de ofte svære at spotte, inden det er for sent. Dog er det muligt at se dem, hvis træet skæres til planker eller i mindre stykker efter borebilleangrebet.

Fint savsmuld: Man vil ofte kunne finde små bunker af meget fint savsmuld under træ, som der er angrebet af borebiller. Savsmuldet kan derfor bruges som en god indikation på, at træ i nærheden af savsmuldet er angrebet borebiller.

Blødt eller skadet trægulv: Et tegn på et mere seriøst borebilleangreb kunne være, hvis du begynder at observere, at ben på stole og sofaer går igennem gulvet. I så ekstreme tilfælde, er det normalt ikke nok, at du kun behandler imod borebiller, men træet skal oftest også skiftes ud med nyt træ. Mange udgangshuller kan også få træet til at smuldre. Dette ses tit på kanter eller i hjørner af træ i f.eks. skabe eller skuffer.

Observation af voksne borebiller: I månederne imellem maj og oktober vil de fuldvoksne borebiller komme ud af sine tunneler, så hvis du i denne periode observerer små sorte og aflange biller, så kan det være et tegn på, at du er blevet angrebet af borebiller.

Observation af døde borebiller: Man vil tit kunne se døde borebiller, i områder der allerede er under angreb eller som der tidligere har været under angreb fra borebiller.

Observation af borebillelarver: Det er sjældent, at man faktisk ser borebillelarverne, men skulle du observere en cremehvid farvet larve i noget træ, så er der god chance for, at du er blevet angrebet af borebiller, og det ikke er den eneste larve der er til stede i træet. Materialer der oftest bliver angrebet af borebiller: Borebiller vil normalt kun angribe hårdt træ, som der har et højt indhold af stivelse og sukker. Det er især træsorter som Eg, bøg, elm og asketræ, man skal holde ekstra godt øje med.

Er du stadig i tvivl? Vi kan lave en inspektion, inkl. afgivelse af en skriftlig tilbud på bekæmpelse.

Udgivet i Insekter, Skadedyr | Tagget , | Skriv en kommentar

Elektrisk rottefælde og kæledyr

Hej Vil gerne vide om katte (voksne) kan “møve” sig ind i ELEKTRISK ROTTEFÆLDE… vi har nemlig flere af slagsen, som vi ikke vil undvære. Jeg så 2 rotter i stalden i aftes og har meldt det til kommunen, men de kommer bare med deres giftstationer og når der er gået en rum tid og der ikke har været aktivitet, fjerner de dem igen. Det plejer de. Så nu må vi selv i aktion. Vh Gitte

Hvis man har kæledyr eller små børn i huset, så anbefaler jeg at man bruger rottestationer med klapfælder, fx vores 5015 Gennemsigtig rottestation inkl. klapfælde  eller  5004 Titan rottestation inkl. klapfælde. De er meget effektive, og jeg bruger dem selv professionelt.

Udgivet i Rotter, Skadedyr | Tagget , , , , | Skriv en kommentar

Tiltrækker foderautomater mus og rotter?

musEn af glæderne naturen kan give er glæden, man får fra at kigge på fugle og deres smukke farver og mønstre, mens man lytter til deres sang. Ved at sætte en foderautomat eller et foderbræt ud med foder, vil den give dig en mulighed for at få fuglene på tæthold, så de er nemmere at holde øje med. Disse kan dog også skabe foderrester der vil tiltrække gnavere til dit hjem, hvis du ikke er grundig med rengøringen.

 

Ufrivillig spredning af foder:

Hvis du har set en fugl spise før, vil det nok ikke være ordet ”renlig”, man først tænker på. Frøene flyver ud over alt, og på ingen tid vil jorden under foderbrættet ligne, at du med vilje har været ude og sprede frø. Det er næsten som om, at fuglene prøver at dele deres mad med dyrene på jorden.

Mus og rotter vil absolut heller ikke sige nej tak til en invitation om at spise sammen med dem. Så hvis du vil undgå yderligere gæster kommer til dit hjem, er det vigtigt du sørger for, at din ellers generøse handling for fugle ikke skaber problemer med andre dyr.

 mus_fugle_automat

Hvordan man holder mus og rotter væk fra sine foderstationer:

Det sidste du ønsker, er at dit forsøg på at nyde naturen bliver til en attraktion for gnavere der kan skade dit hjem. Mus er ikke bare små irriterende gnavere der stjæler din mad og gnaver sig igennem ledninger og træ. De kan også være skyld i at sprede sygdomme til dig og din familie. Nogle muse arter er endda kendt for at bære Borrelia bakterier og Hantavirussen der begge kan gøre dig alvorligt syge. Med nogle få simple trin, burde du være i stand til at sørge for at forebygge mus og rotter, inden de i første omgang viser sig på din ejendom.

Placering – Selvom det kan være fristende at placere din foderstation lige ude foran dit vindue, er det bedst, hvis den placeres så langt væk fra huset som muligt, så mus og rotter ikke bliver fristet til at lede efter mere føde inde i huset. Hvis din ejendom er lille, og dette ikke er muligt, er det vigtigt, at du sørger for at musene ikke har nogle indgange til dit hus.

Afskrækkelsesmidler – Placer ikke foderstationen i et område, hvor dyr på jorden nemt kan komme op til den. Det er ideelt, hvis den hænges den på en gren, hvor at den ikke kommer til at hænge tæt på en hæk, et garage tag eller lignende, som andre dyr kan bruge til at få adgang til foderstationen. Den kan også sættes på toppen af en metalpæl, da musen her ikke vil kunne kravle op ad pælen. Som ekstra beskyttelse kan der også spredes Chayenne peber omkring foden af foderstationen eller foderbrættet, da dette vil skræmme mus og andre gnavere væk, uden at påvirke fuglene.

Begræns spild – Nogle foderstationer kommer med små skåle under hullerne i foderrøret, som vil fange mange af frøene og vil også virke som en landingsplatform for fuglene. Der findes også fuglefrøsblandinger der prøver at undgå spild ved at fjerne de frø, hvor fuglen skal fjerne skallen for at komme ind til det de kan spise.

Rengør omkring foderstationen – Vær opmærksom på at få samlet frø der er faldet på jorden op, så du kan holde jorden under foderstationen ren. Mus kan også godt lide at have steder, hvor de kan gemme sig, mens de sniger sig rundt, så fjern bunker af blade, skrald, græs og grene og hold græsset kort i nærheden af foderstationen, så de ikke har nogle steder at gemme sig.

Beholderen du opbevarer dit foder i bør være utilgængelig for mus og rotter– vær sikker på, at du opbevarer foderet i en beholder der kan lukkes tæt, og som heller ikke kan bides igennem af musens eller rottens skarpe tænder. Brug derfor beholdere af metal eller glas. Du kan også beholde det indenfor, hvor det er utilgængeligt for skadedyr.

Hvis forebyggelsen ikke virker:

Hvis du har benyttet dig af alle disse trin til at forebygge mus og rotter, men stadig har fundet dem der kommer hen til foderstationen for at finde føde, er det tid til at begynde at bekæmpe musene og rotterne på din ejendom med fælder. Lige meget om du foretrækker klapfælder der dræber eller fælder som fanger dem levende , så du kan sætte musene fri et andet sted, kan du nemt finde et stort udvalg af både musefælder og rottefælder der passer lige til dine behov.

rotte_fugleaftomat

 

Udgivet i Mus | Tagget , , | Skriv en kommentar

En hvepsefælde til stor gedehams

EG18_hvepse_faelde_2Kære Elverdan / Svend 

I sidste uge kunne jeg hente mine nyindkøbte hvepseglas på posthuset sammen med et par flasker hvepselokkemiddel, som jeg havde købt hos jer.

Jeg nåede nemlig ikke engang at hænge den første fyldte fælde op ved terrassen før det sværmede med hvepse omkring mig. Tre minutter efter at fælden var på plads var de første 6 hvepse inde i glasset! Jeg ved godt, at hvepseplagen er ekstra slem i år, men jeg var alligevel meget forbløffet.  

Vi har tidligere haft en hjemmelavet fælde fremme med hjemmelavet lokkemiddel, men på trods af, at jeg havde ledt med lys og lygte efter en opskrift der kunne sikre, at bierne ikke gik i, så fungerede det ikke 100%. Og så hellere tage hvepsene med støvsugeren ved middagsbordet, som har været vores alternative værn mod hvepsene. Jeres lokkemiddel har derimod udelukkende tiltrukket hvepsene. TAK!

 Med andre ord: Jeg er super glad og tilfreds med mit køb

Jeg har dog en enkelt lille ærgrelse. Jeg ville jo oprindeligt have købt den større glasfælde både til supplement til en gave og til mig selv. Den var som bekendt desværre udgået. De farvede – og imponerende billige – glasfælder jeg købte er fine MEN desværre er de for små til stor gedehams (som vi pludselig har fået flere af de seneste par år). Vi har allerede et par gange kunnet se hvordan de store hvepse på 4-5 cm. fint går ind i glasset. De falder da også ned i væsken, men i deres kamp for at komme op lykkes det dem at kante sig op over den lille kant til hullet i bunden, hvorefter de falder ud og flyver væk. Våde og rasende.  

Det er sikkert kun et fåtal af jeres kunder der har besøg af stor gedehams, når de spiser i haven, men med klimaforandringerne vil vi sandsynligvis i de kommende år se mange flere. Derfor håber jeg, at I på et tidspunkt igen vil få en større glasfælde med en bredere og dybere kant til lokkemiddel, så den også kan tage den store gedehams. 

I kan have det med i jeres overvejelser når I kigger efter nye produkter til butikken.  

Endnu en gang: Tak for handlen! Og jeg håber at min lille tilbagemelding kan være jer til nytte. 

Bedste hilsner, Gunvor 

Hej Gunvor

Mange tak for din tilbagemelding. Jeg er meget glad at høre at du er tilfreds med dit køb, både hvepsefælderne og hvepselokkemidlet.

Ja, du har selvfølgelig ret: der skal være en stor hvepsefælde til stor gedehams. Stor gedehams var temmelig sjælden for 5-10 år siden, men jeg oplever at der kommer flere og flere af dem for hvert år. Specielt i år var der mange af dem, højst sandsynlig pga. er det varme vejr vi har haft. Og de kan være meget generende.

Men jeg har nemlig en god nyhed: vi har lige fået en ny stor hvepsefælde hjem, som er  beregnet til at fange både almindelige hvepse og store gedehamse: 4078 Hvepse glasfælde til væg.  Fælden er  19 cm høj, den er både flot og rummelig.

Vi har også bestilt flere store hvepsefælder til næste år, hvis det skulle være et stort hvepseår igen.

M.v.h.

http://hvepsefjerner.dk

EG24_hvepsefaelde_til_vaeg

 

Udgivet i Skadedyr | Skriv en kommentar